Какви са тенденциите в бизнеса с билки?

Десислав Дионисиев, изпълнителен директор на "Биопрограма", Бизнес среща, 19.11.2019

21:31 | 19 ноември 2019
Десислав Дионисиев, изпълнителен директор на "Биопрограма". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Десислав Дионисиев, изпълнителен директор на "Биопрограма". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Билките се събират предимно от хора, населяващи малки градове и села. Проблемът на събиранията е как да се спазват изискванията за качеството; след това да се събира това, което трябва, а не това, което не се търси; както и как максимално законно да се платят таксите за ползване. Това мнение изрази Десислав Дионисиев, изпълнителен директор на "Биопрограма", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Събирането, преработката на билки стана едно от основните неща, с които се занимавам. Впоследствие бяха включени билковите чайове и някои хранителни добавки, но всичко стана заради това, че трябва да се изнасят билки".

Бизнеса си гостът е стартирал през 1990 г., а "Биопрограма" е регистрирана през 1992 г. Първоначалното финансиране е чрез кредити.

"Билките се събират през лятото и есента и се изнасят през цялата година, което изисква непрекъснато оборотни средства".

Десислав Дионисиев обясни, че след събиране билките трябва да бъдат обработени и изсушени, а след това трябва да бъдат анализирани и изследвани. "Голяма част от изнасяните билки са биологични. Износът е над 80%", уточни той.

"В последно време много се продава бъз. Стандартните билки като липа и мента също са сред най-поръчваните. Корени глухарче и репей, коприва и листа коприва също са сред предпочитаните".