Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Бъдещето на технологиите за разплащане

Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, в Бизнес среща, 15.05.2018

21:30 | 15 май 2018
Автор: Кирил Петков
 Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един огромен процент от картите MasterCard в България са вече безконтактни - над 80%. Това ни поставя на едно от първите места по проникване на безконтактната технология в Европа. Това каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. "Ние сме създали изцяло инфраструктурата за следващото ниво - мобилните плащания".

Животът е низ от стечение на обстоятелствата, попадане на подходящи хора в подходящ момент. Не съм с финансово образование, а съм инженер, а преди това съм учила математика, сподели събеседничката. Във финансовия сектор попадна, след като започва в IT отдел, но в последствие, благодарение на интересът й към новите продукти, които биват създавани, решава да се преориентира. 

"Никога не съжалих за това решение".

Няма съществени специфики на местно ниво в България, каза Манова. "В големите международни компании има много сериозен ред, много сериозна дисциплина, много сериозни правила. Това, което е много ценно в международните компании е, че те разполагат с безкраен опит от различните други пазари и отчитайки спецификите на нашите, местни пазари, ние решаваме как, какво и доколко да приложим тук". 

"Това, което изключително с изключителна гордост винаги споделям, е, че ние вземаме, но изключително много също даваме в компанията. Няма кой знае колко големи предизвикателства. Всички сме интелигентни хора, живеем в глобален свят и основното качество на един интелигентен човек е да се адаптира към променящата се среда, ситуация, а ние това го правим много успешно". 

Процесът по налагане на безконтактното плащане, както в България, така и в Македония, напредва успешно, сподели Манова. "Този процес започна през 2013. В съдействие с повечето банки решихме да работим сериозно в тази посока и да инвестираме, защото безконтактното плащане има редица предимства и нито един недостатък в сравнение с останалите видове плащания и с годините се показа, че това наистина е била много правилна стратегия, защото към настоящия момент мога гордо да заявя, че в България 90% от постерминалите са вече безконтактни, имаме и първите безконтактни банкомати и това е една тенденция, която ще продължи да се развива сега". 

"Технологията на MasterCard за мобилни разплащания е вееч налична и в Македония от началото на тази година. най-голямата банка там предложи такъв портфейл и той се радва на изключителен успех". 

Какво да очакваме от бъдещето по отношение на новите технологии за разплащане? Какви са възможностите и предизвикателствата свързани с Директивата за платежните системи и платежните услуги PSD II?

Вижте целия коментар във видеото.