Предизвикателства пред растящите компании

Росен Иванов в Бизнес среща, 15.11.2017

21:30 | 15 ноември 2017
Автор: Кирил Петков
Росен Иванов, съдружник в Black Peak Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Росен Иванов, съдружник в Black Peak Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, в което се опитваме да подпомагаме компаниите, в които инвестираме, е в посока постигане на неорганичен растеж. Това каза Росен Иванов, съдружник в Black Peak Capital, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. " Имаме доста опит и в консултирането, и в изпълнението на сделки по придобиване на други компании".  

"Една от посоките, в които можем да помогнем, е на добри компании, които имат достатъчно бърз органичен растеж, да добавим неорганичен". 

На въпроса кои сектори са най-интересни за инвестиране в момента в България госът каза: "Зависи как дефинираме България. Ние имаме две посоки, в които инвестираме. Едната посока са експортно ориентирани компании, които имат уникален продукт, услуга или друго конкурентно предимство на регионално или дори на глобално ниво. Те биха могли да са в производствения сектор, технологиите и реално имаме такива компании, в които сме инвестирали. Това е едната посока. Те са базирани в България, но зависят по-скоро от глобалните пазари и тенденции".

"В компаниите конкретно в България ние инвестираме в компании, които са водещи в определен сектор, дори и самият сектор да не е толкова бързо растящ. Те са ни интересни доколкото имат потенциал да консолидират сектора, защото са водещи".

Имаме доста диверсифициран подход към индустриите, каза гостът. "В нашето портфолио има компании, които растат между 10 и 300%. Има няколко предизвикателства, които срещат. Едната е просто ликвидност - нужда от допълнителен капитал и реално ние сме инвестирали първоначално, а след това осигуряваме допълнителен капитал, за да поддържат този растеж. Не говорим за финансови затруднения, а за необходим капитал за растеж. Това е едната посока. Другата е хората. Това е проблем при почти всичките ни компании и инвестирането в обучения си остава приоритет за всички". 

"Инвестирането в IT системите също е приоритетен проблем".

Как протича процеса на инвестиране на Black Peak Capital в компаниите? Какви съвети дава Black Peak Capital по отношение на окомплектоването на мениджърския екип? Кои са най-често срещаните грешки на растежа при различните компании? Кога настъпва времето за излизане от инвестиция и как се случва това? Какво се случва, когато компанията не покрие очакванията за растеж?