Слаб отчет на Oracle препъна акциите на компанията

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 14.09.2021 г.

12:11 | 14 септември 2021
Обновен: 12:52 | 14 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Цената на акциите на Oracle спадна, след като компанията отчете приходи от продажби, които се оказаха под очакванията на анализаторите, докато търсенето на основния ѝ облачен софтуерен продукт се забавя спрямо предходното тримесечие. Това сподели Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По думите на госта, вторият по големина разработчик на софтуер в света е обявил, че приходите му са нараснали с 3,8% до 9,73 млрд. долара през фискалното първо тримесечие. Анализатори, които са анкетирани от Bloomberg, са дали средна прогноза за 9,77 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата е 1,03 долара на акция, разкри базираната в Остин, Тексас, компания. Прогнозата на анализаторите е била за 97 цента на акция.

Гостът допълва, че изпълнителният председател Лари Елисън и главният изпълнителен директор Сафра Кац инвестират в услуги, на които да вървят потребителските приложения, както и за съхраняването на данни в облака.

"И все пак някои потребители не бързат да прехвърлят ключовите си бази данни на Oracle в облака. Освен това могат да изберат услугите на Amazon.com или Microsoft, когато се решат на този ход. Това пише Анураг Рана от Bloomberg Intelligence преди излизането на резултатите."

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.