Apple е пред опасност от антитръстова глоба от ЕС

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 05.05.2021

11:53 | 5 март 2021
Обновен: 11:54 | 5 март 2021
Автор: Димитър Баларев

През следващите седмици американският технологичен концерн Apple може да се сблъска с антитръстова глоба от страна на ЕС след жалбата от конкурента Spotify, че компанията от Купертино несправедливо е давала преференции за собствената си услуга за стрийминг на музика. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, цитирайки запознати лица, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Европейската комисия може да изпрати изложение на жалбата, в което се посочват предполагаеми нарушения на антитръстовите правила на блока, до Apple преди лятото", заяви Попов, цитирайки едно от запознатите с казуса лица. 

"Делото е едно от четирите, открити от правоприлагащия орган на ЕС срещу Apple през юни миналата година. Изложението на ЕС обикновено посочва дали дадена компания заслужава да бъде глобена и какво трябва да направят компаниите, за да спрат антиконкурентните практики".

Главният редактор на Investor.bg посочи, че контролът на плащанията от Apple й позволява да налага такса до 30% за някои абонаментни цени, добавяйки, че нидерландският орган по конкуренцията също проверява плащанията в смартфоните на концерна. 

"Вместо конкретен нов коментар от Apple се позоват на публикация от своя блог от март 2019 г., според която неговият App Store помага на Spotify да се възползва от стотици милиони изтегляния на приложения, за да се превърне в най-голямата услуга за стрийминг на музика в Европа".

Попов припомни, че в жалбата си до ЕК от 2019 г. Spotify заяви, че Apple несправедливо ограничава конкурентите за сметка на собствената си музикална услуга Apple Music и също така протестира срещу 30% такса, наложена на разработчиците на приложения за използване на системата за закупуване в приложението (IAP) на Apple.

Целия технологичен коментар може да видите във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да видите на investor.bg