Великобритания може да отстрани Huawei от 5G мрежата

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 06.07.2020

12:01 | 6 юли 2020
Обновен: 13:35 | 6 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Британското правителство очевидно все пак възнамерява да забрани използването на продуктите на противоречивия доставчик на телекомуникационно оборудване Huawei от своята мрежа. Според материали на Sunday Times и Telegraph националната агенция за киберсигурност NCSC е стигнала до извода, с оглед на неотдавнашните мерки на правителството на САЩ, че рискът за сигурността чрез продукти от китайската компания вече не може да бъде контролиран. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Доклад на експертите по сигурността ще бъде представен на премиера Борис Джонсън в края на новата седмица, а през следващите две седмици трябва да се предприемат стъпки, за да може до края на годината да се стигне до ефективна забрана на инсталирането на компоненти на Huawei в 5G мрежата. Продуктите, които вече са инсталирани, могат да бъдат деинсталирани до 2026 или 2027 г.".

Попов заяви, че ако Великобритания действително забрани всички продукти на Huawei, това би било решение с мащабни последици - политически и икономически.

"Почти всички страни в момента се затрудняват с това как и дали да допуснат китайската компания в разширяването на телекомуникационните си мрежи. Германия все още не е решила дали да разриши оборудването на Huawei за изграждането на 5G. Критиците смятат продуктите от Китай за риск за сигурността, а особено президентът на САЩ Доналд Тръмп е мнителен. Правителството му наложи строги санкции на Huawei в няколко кръга".

Вижте целия технологичен коментар във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.