Канада е много близо до екстрадирането на финансовия директор на Huawei

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 28.05.2020

10:51 | 28 май 2020
Обновен: 10:55 | 28 май 2020

Продължителният спор между Китай и Съединените щати около телекомуникационната група Huawei продължава, а главният финансов директор на Huawei Technologies Co. Мън Уанджоу беше толкова уверена в иска си да прекрати делото си за екстрадиране в САЩ, че позира със знака на победата миналия уикенд пред съдебната палата във Ванкувър. Е, оказа се прибързан жест, защото тя загуби правния спор за екстрадицията си. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Отговорният съдия Хедър Холмс от Върховния съд на Британска Колумбия отхвърли искането на Мън да прекрати производството във Ванкувър в сряда".

Той коментира, че присъдата бележи ранна победа за властите в САЩ, но и допълнително обтяга отношенията между Канада и Китай.

"Говорител на китайското посолство в Отава в сряда нарече случая "тежък политически инцидент" и призова Канада да позволи на Мън да се върне в Китай. Двама канадци, задържани в рамките на дни след ареста на Мън през декември 2018 г., също остават в затвора в Китай".

Попов обясни, че тя твърди, че САЩ прикриват твърдението си за нарушения на санкции като обвинение за измама, за да заобиколят правилото за двойно обвинение.

Вижте целия технологичен коментар във видеото.