Mac Pro ще се произвежда в Тексас, акциите на Netflix падат

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, 24 септември 2019 г.

11:20 | 24 септември 2019
Бойчо Попов
Бойчо Попов

Netflix имаше ръст на акциите си от 46% от началото на годината, но в последните два месеца след отлива на абонати и „войната на стрийминга“ те изтриха целия си ръст и от понеделник са на отрицателна територия. Основния ръст на акциите на компанията беше през януари, когато тя вдигна цените на услугите си с между 13 и 18% и акциите и скочиха силно. Сега много компании от развлекателния бизнес, като например Walt Disney, обявиха старт на свои стрийминг услуги и това засилва конкуренцията, каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя редовен тенологичен коментар .

Американският технологичен концерн Apple ще се върне в Тексас, като ще асемблира там новия си компютър Mac Pro. Това стана възможно благодарение на факта, че групата е получила изключение от допълнителните американски мита върху стоки от Китай за няколко важни компонента на устройството, съобщи групата в понеделник. Преди това в медийните съобщения се твърдеше, че Apple възнамерява в бъдеще да изгражда Mac Pro в Азия - като повечето му устройства.

Производителят на iPhone започна през 2013 г. да сглобява предишното поколение на Mac Pro в Тексас. Според съобщения в медиите Apple е трябвало да се справи с различни проблеми в производството, наред с други неща, защото американската инфраструктура за производство на електроника е по-лоша, отколкото тази в Китай.

Apple представи първия нов модел на Mac Pro от шест години насам в началото на юни. Компютърът е предназначен предимно за потребители с изключително високи изисквания, като например за професионална редакция на видео. Разбира се, цената е подобаваща - поне 5999 долара. Настоящите допълнителни мита в САЩ могат да добавят 25 процента към цената на компонентите или оборудването.

В Wework има драматична битка на ниво управление. Членовете на борда на директорите искат да изгонят Адам Нойман от поста му на изпълнителен директор. Това става в навечерието на обявеното от амбициозния стартъп IPO. Това до голяма степен повтаря историята с Травис Каланик и основаната от него Uber.

Целият коментар вижте във видеото.