Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бъдещето на земеделието – изкуствен интелект, интернет на нещата и автоматизация

Боби Бахов, технологичен предприемач, Бизнес старт, 23.09.2019

11:20 | 23 септември 2019
Обновен: 18:24 | 3 юни 2020
Боби Бахов, технологичен предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първият Агро Хакатон в България се проведе преди 10 дни в село Изгрев. На него се събраха млади хора, които имат интерес към земеделието, но и работят с различни технологии и иновации. Това каза Боби Бахов, технологичен предприемач, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Имаше различни интересни идеи, разказа той. 

"Печелившият екип беше с проект за проследяването на качеството и на цялата верига на доставки и производство на хранителни продукти, така че потребителите да имат ясна представа".

"Имаше и други идеи за използване на технологии, които да помагат на пчелари – умни кошери и анализ на данни, свързани с кошери", допълни Бахов.

Той обясни, че фокусът на хакатона е бил свързан с интернет на нещата и автоматизацията на земеделието.

„Имаше различни идеи за имплементация на сензори. Екипът, който завърши на второ място, представи идея за анализ на данни от земеделски машини. Чрез тези данни може да се проследи как е използвана машината и какво е нейното състояние. След това се използват алгоритми за предвиждане на различни състояния на машината“.

Един от екипите, който взе награда, разработи прототип на мобилно приложение.

"Предназначението му е да помага на лозарите и при снимка на лозово листо да се анализира здравето на лозята", коментира Бахов.

"Някои от участниците бяха поканени да представят идеите си в Министерството на земеделието".

"Има много интересни проекти на холандски компании" сподели той.

„Има умни оранжерии, където фермерът управлява производството изцяло дистанционно. Това включва анализ на посевите чрез различни детектори за температура и влажност“.

Вижте целия разговор във видеото.