Европейските акции са на път да отбележат най-продължителния период на рекорди от 1999 г.

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 13.08.2021

17:12 | 13 август 2021
Обновен: 17:31 | 13 август 2021
Автор: Александра Попова

Петък 13- ти е но пазарите са оживени. Европейските акции са на път да отбележат най-продължителния период на рекорди при затваряне от 1999 г. насам, след като силните отчети и отварянето на икономиката подкрепят цикличните акции и тези на компаниите за луксозни стоки. Това каза Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Stoxx 600 се повишава и е това може да е десетото му затваряне с рекорд, като пачалбите се водят от търговците на дребно, а технологичните акции изостават".

Френският CAC е близо до 20 годишен връх след като настроенията бяха подкрепени от корпоративните резултати. Акциите в Азия имат затруднения заради изоставането във ваксинацията и Делта варианта, който бави отварянето. Но в Европа и САЩ напредват с ваксинациите и акциите достигат рекорди там, каза пазарният коментатор.

"На Уолстрийт, някои стратези прогнозират възстановяване на рефлационната търговия свързана с икономическото съживяване. Доходността по 10-годишните американски облигации нараства за втора поредна седмица за първи път от март. А американските фючърси са стабилни след като S&P 500 постигна нов връх".

От думите на госта стана ясно, че петролът бележи спад, докато търговците се борят с въздействието на делта варианта върху търсенето. В селскостопанските суровини потенциалният натиск върху световните доставки на зърно доведе до повишаване на цените на културите.

Най-голямата криптовалута в света биткойн се търгува на около 46 000 долара. И накрая, за всички футболни фенове - Висшата лига се завръща тази вечер с мач между Арсенал и Брентфорд. Това ще бъде първият мач на западния лондонски клуб във Висшата лига от 74 години насам, каза още Лий Ан Геранс. 

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.