Chevron започва обратно изкупуване на акции с обещание от $3 млрд. на година

В петък Chevron отчете най-високата си печалба за шест тримесечия

14:14 | 30 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Chevron Corp. съживява обратното изкупуване на акции, което беше спряно преди повече от година, сигнализирайки за увереност, че силните парични потоци от високите цени на суровините ще се запазят и в бъдеще.

Изкупуването на акции ще се възобнови през това тримесечие на годишна база между 2 и 3 милиарда долара, заяви изпълнителният директор Майкъл Вирт, което е около половината от сумата, която бе отделяна за програмата, преди да бъде спряна в началото на 2020 г.

Ходът на Chevron последва подобни стъпки от Royal Dutch Shell Plc и TotalEnergies SE, които възстановиха обратното изкупуване в четвъртък. 

В петък Chevron отчете най-високата си печалба за шест тримесечия.

Петролът и газът се търгуват в близост до многогодишни върхове, тъй като търсенето на гориво стапя загубите от пандемията, а природният газ скочи заради топлото време. Решението на ОПЕК да ограничи производството и през следващата година запази цените над 70 долара за барел.

Миналата година Chevron намали разходите, за да позволи печалбите да продължат при цени над 50 долара за барел. По-ниските разходи и по-високите цени генерираха най-високия паричен поток за две години, което позволи на компанията да намали дълга си и да възобнови обратното изкупуване на акции, казаха служители.

„Винаги сме казвали, че ще започнем обратното изкупуване, когато сме били сигурни, че можем да го поддържаме, а нашата рентабилност е 50 долара за барел и сега сме доста над това“, каза главният финансов директор Пиер Бребер пред "Ройтерс".

"Опитваме се да спечелим обратно инвеститорите ... търсенето на нашите продукти се възстанови напълно, търсенето на нашите акции се възстановява."

Акциите на компанията нараснаха с 1,4% до 103,99 преди отварянето на пазарите.

приходи Chevron

Добивът на нефт и газ е спечелил 3,18 милиарда долара през тримесечието, приключило на 30 юни, в сравнение със загуба от 6,09 милиарда долара преди година.

Вторият по големина производител в САЩ продаваше американския си петрол за 54 долара за барел през последното тримесечие, в сравнение с 19 долара година по-рано. Общото производство на нефт и газ се повиши с 5% последната година и достигна 3,13 милиона барела на ден.

Операциите по рафиниране генерират печалба от 839 милиона долара в сравнение със загуба от 1,01 милиарда долара преди година. Американските операции представляват по-голямата част от оперативната печалба, тъй като азиатските единици страдат от слаби маржове.

Цените на суровия петрол тази година до юни са нараснали с 57%, докато тежко засегнатите рафинерии и химически компании се подобряват.

Намаляването на разходите на Chevron вече е почти завършено и компанията постигна целите си след поглъщането през 2020 г. на конкурентната Noble Energy, каза Бребер, добавяйки, че проектните разходи тази година може да са под целта от 14 милиарда долара.

нива дълг

Компанията отчита коригирана печалба от $3,27 млрд., или $ 1,71 на акция, в сравнение със загуба от $2,92 млрд, или $1,56 на акция, за същото тримесечие преди година. 

Големите петролни компании на Европа отчитат увеличени приходи, благодарение на по-скъпия петрол, но нямат намерение да променят плановете си и да увеличават разходите, посочва "Ройтерс".

Shell съобщи, че смята да инвестира 2 млрд. долара в програма за обратно изкупуване на акции и за второ тримесечие да увеличи дивидентите за акционерите. През 2020 година компанията съкрати дивиденти за първи път от 40-те години на миналия век.

Shell е спечелила 5,53 млрд. долара през второто тримесечие, което е най-добрият тримесечен финансов резултат от четвъртото тримесечие на 2018 година. За сравнение през 2020 година печалбата през второто тримесечие беше едва 638 млн. долара.

И въпреки увеличените приходи Shell не смята да се откаже от плановете си за ограничаване на разходите и планира да инвестира не повече от 22 млрд. долара през тази година. Голяма част от тях са за нисковъглеродни проекти.

В Total очакват парични потоци от над 25 млрд. долара през 2021 година. Печалбата за второто тримесечие е в размер на 3,5 млрд. долара, спрямо 126 млн. долара година по-рано. И френският гигант не смята да увеличава инвестициите си, които варират между 12 млрд. и 13 млрд. долара, като основната част от тях е за зелена енергия.

Норвежката Equinor също смята да инвестира в дълго отлаганата си програма за обратно изкупуване на акции. Плановете засега са да вложи 300 млн. долара за това начинание.

BP вече стартира обратното изкупуване на акции, за което ще вложи 500 млн. долара. Компанията ще съобщи финансовите си показатели за второто тримесечие на 3 август.

И четирите компании вече заявиха амбиции за намаляване на емисиите парникови газове от дейността си и заявиха, че ще намалят зависимостта си от петрол.