Европейските акции се покачват за четвърти пореден ден, достигайки рекордно високо ниво

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 23.07.2021

15:18 | 23 юли 2021
Обновен: 15:46 | 23 юли 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции се покачват за четвърти пореден ден, достигайки рекордно високо ниво. Инвеститорите се фокусират върху положителните печалби и уверенията за разхлабената парична политика в региона. Stoxx 600 добавя почти 0,7% и едва 0,4% го делят от рекорден връх. Това каза Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

Европейските акции набират скорост след скорошните притеснения за нарастването на случаите на Ковид, които предизвикаха най-голямата разпродажба за тази година до момента. Днешните данни показват, че икономическото възстановяване в Европа е укрепнало през този месец, подкрепено сектора на услуги.  Бизнесът обаче предупреждава за недостига на суровини, забавянето на доставките и растящи разходи, посочи Лий Ан Геранс.

"Преминаваме към Уол Стрийт. Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq също се повишават. Вчера технологичният Nasdaq постигна рекорд след силни резултати на Twitter и Snap. Доходността по 10-годишните облигации е без промяна, като доларът леко поскъпва спрямо кошница от основни валути и е на път да отбележи второ седмично поскъпване".

В стоковото пространство петролът е в зелено, като запазва голям процент от тридневното поскъпване на фона на очакванията за затягане на доставките, тъй като търсенето започва да се възстановява, добави още гостът.

От думите на пазарния коментатор стана ясно, че биткойн се търгува малко над 32 000 долара. Сортът кафе Арабика се търгува над 2 долара за паунд за първи път от шест години, като продължава да поскъпва след сланите, унищожили плантациите на водещия бразилски производител. 

Всичко е свързано със спорта, докато се отправяме към уикенда - летните олимпийски игри официално започват в Токио. 

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.