Акциите в Европа поскъпват

Пазарен коментар на Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, „В развитие“, 14.06.2021

14:58 | 14 юни 2021
Обновен: 14:58 | 14 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Мисля, че го казах много пъти през последните седмици, но акциите от двете страни на Атлантическия океан се насочват към рекордни тъстове. В Европа акциите поскъпват и се насочват към най-дългата победна серия от над две години. Това се случва докато отслабването на инфлационните тревоги насърчава оптимизма за икономическо възстановяване. Това каза Лий-Ан Геранс в пазарния си коментар, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Индексът Stoxx 600 e на зелено с 0,3% ръст, с по-нискък от обичайния среден търгуван обем, отразяващ летните отпуски. FTSE в Лондон е половин % нагоре, въпреки че вероятно Борис Джонсън ще спре разхлабването на пандемичните мерки. Той ще вземе това решение в 18 часа лондонско време и всички очакваме тази новина.", каза още тя.

Германският DAX също стигна нов рекорд. Енергийните и технологичните акции водят тези ръстове.

Геранс коментира и предстоящото отваряне на Wall Street. 

"Американските фючърси растат умерено днес, докато инвеститорите се готвят да важното заседание на ФЕД тази седмица в сряда. Ралито на американските държавни облигации изгубиха силата си и доходността по 10-годишните се повишава с един базисен пункт до 1,46%. Доларът е стабилен след срешата на Г-7, която подчерта единството сред най-големите западни лидери на плажовете на Cornwall."

Лий-Ан разясни и ситуацията при суровините. Там петролът поскъпва за трета седмица, воден от оптимизма, че отварянето на икономиките ще насърчи търсенето през лятото в Европа и в САЩ. Биткойн също поскъпна през уикенда, след като Илон Мъск каза, че Tesla ще поднови транзакциите в криптовалути, но едва когато добивът им се свърже с по-чиста енергия.

"Борис Джонсън заминава за срещата на НАТО в Брюксел. Там се събират лидерите на органиацията, които ще обсъдят отбранителния съюз.", добави тя.

Целия коментар вижте във видео материала.