Deutsche Bank разпродаде вземания на Archegos за 4 млрд. долара

Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и Wells Fargo & Co. разпродадоха пакети за милиарди през уикенда

13:15 | 1 април 2021
Обновен: 13:41 | 1 април 2021
Преводач: Виргиния Стаматова
Deutsche Bank разпродаде вземания на Archegos за 4 млрд. долара

Deutsche Bank AG продаде активи на стойност от около 4 млрд. долара, придобити след колапса на Archegos Capital Management. Това е станало в рамките на частна сделка в петък, и така кредитната институция излезе почти невредима от скандала, който ще струва на някои нейни конкуренти милиарди долари.

Германската банка е извършила директната разпродажба, след като Archegos не е изпълнила задълженията си върху вземания на маржин, използвани придобиване на акции с висок ливъридж, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. По това време други кредитори вече бяха започнали да разпродават, което е упражнило натиск и върху Deutsche Bank да се освободи от експозицията или потенциално да понесе загуби.

Сред купувачите е Маршал Уейс, уважаван мениджър на хедж фондове в Европа, е заявил още източникът. Deutsche Bank и Уейс са отказали официален коментар. Имената на останалите все още не се споменават. 

Продажбата, на стойност 4 млрд. долара, носи активи оценени по-рано на почти 30 млрд долара, които са били ликвидирани след разпродаването на Archegos. Частната инвестиционна фирма, управлявана от бившата звезда на Tiger Management Бил Хуан, се превърна в скрит диамант, преди да рухне, в рамките на един от най-големите маржин колове в историята.

Bloomberg съобщи, че кредиторите на Archegos, водени от Credit Suisse Group AG, са се опитали да постигнат някакво споразумение с Хуан миналата седмица, за да отворят част от позициите, без да предизвикват паника. Но до такова не се е стигнало и сделките заваляха в петък, предизвиквайки разпродажба. Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и Wells Fargo & Co. разпродадоха пакети за милиарди през уикенда, за да възстановят сумите, който заеха на Archegos. По-рано Deutsche Bank заяви, че може да поема риска за експозицията си към Archegos и не очаква да понесе загуби от сделките.

Credit Suisse обаче очаква удар в размер на милиарди долари, твърдят запознати, докато Nomura Holdings Inc. сигнализира, че може да загуби до 2 млрд. долара. Анализаторите от JPMorgan Chase & Co. изчисляват, че колапсът на Archegos може да причини до 10 млрд. долара комбинирани загуби за банките.

Дейвид Херо, главен инвестиционен директор на Harris Associates - един от най-големите акционери на Credit Suisse - заяви в сряда пред Bloomberg, че инцидентът с Archegos е „сигнал за събуждане“ за Credit Suisse, който да доведе до промени в културата на банката и надзорните й практики. Акциите на Credit Suisse паднаха с 21% тази седмица поради притеснения относно размера на потенциалния удар от Archegos. А дяловете на Deutsche Bank поевтиняха с 2,9%.