Goldman Sachs прогнозира паритет на EUR/USD до края на годината

Стратезите от Goldman занижиха перспективите пред еврото на фона на силните данни за заетостта от САЩ

12:32 | 9 ноември 2015
Автор: Магдалена Иванова
Goldman Sachs Group Inc.
Goldman Sachs Group Inc.

Goldman Sachs Group Inc. прогнозира паритет на най-търгуваната валутна двойка EUR/USD до края на годината. Тя е единствената инвестиционна банка, която прави толкова смела оценка за перспективите пред американския долар.

Доларът достигна 12-седмичен връх след изявлението на Йелън от 28 октомври, като еврото спрямо долара се срина с повече от 150 пипса в рамките на един час. Еврото остана под натиск и след сигнала от Европейската централна банка за вливане на допълнителни парични стимули. За това допринесе и скокът на доходността по облигациите, както и икономическите данни отвъд океана.

Доларът се изстреля до 7 месечен връх в рамките на минути в петък, 6 ноември след публикуването на най-силните данни за заетостта за годината. за нивото на безработицата от Бюрото по труда в САЩ.

Американската икономика добави нови 271 000 работни места, което увеличи шансовете, че Федералният резерв ще вдигне основния си лихвен процент през декември. Бюрото по труда публикува данните за безработицата, която спадна до 5% отбелязвайки най-ниското ниво от 7 г. Средното почасово възнаграждение през последните 12 месеца се покачи най-много от 2009 г. насам.

Най-търгуваната валутна двойка EUR/USD приключи седмицата на ниво от 1.0740, като доларът отбеляза най-силното си представяне от май насам. В сутрешната търговия на 9 ноември американската валута отстъпва с 0.27% спрямо европейската, като се търгуваше на ниво от 1.0770 в 12:30 ч българско време.

Залозите за увеличение на лихвите до края на годината скочиха до 68%, в сравнение с 35% на 28 октомври, преди изявлението на централната банка.

Според проучване на Bloomberg сред 60 банкови институции, щатската валута трябва да отбележи повече от 7% възход, за да достигне паритет от стойностите си до момента, като Goldman направи най-смелата оценка сред инвестиционните банки.

Последният паритет на долара спрямо европейската валута беше през декември 2002 г.

Goldman Sachs занижи прогнозата си за търговия на еврото след силните данни за заетостта в американската икономика. Анализаторите на инвестиционната банка прогнозират търговия на EUR/USD на ниво от 1.04 и 1.05 долара за евро преди заседанието на ФЕД през декември.

 

Главният валутен стратег на Goldman  Робин Брукс заяви, че ако Фед затегне паричната си политика на фона на силните икономически данни от САЩ и Европейската централна банка добави нов нов транш количествени облекчения на заседанието си през декември, за да стимулира инфлацията, можем да станем свидетели на „паритет до края на годината“