Петролният пазар реагира на доклада на ОПЕК

Пазарен коментар на Юън Потс, 15.03.2016

14:00 | 15 март 2016
Обновен: 15:51 | 15 март 2016
Автор: Кирил Петков
Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Централната банка ще предприеме допълнителни мерки за улеснения, ако се прецени за необходимо. Това са думите на Японската централна банка днес. Но засега, това са само думи, коментира Юън Потс от Bloomberg - Лондон в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. След януарската изненада от намаляването под нулата, днес управителят Курода остави лихвите в Япония и паричните стимули непроменени. Фондовите пазари в Азия затвориха надолу днес, като MSCI Asia Pacific спада за първи път от 4 дни насам.

Европа отвори с понижение, като следваше примера на Азия. Всеки сектор на Stoxx 600 е надолу. Медодобивната компания Antofagasta отмени дивидента си, след като спадовете в цените на металите изтриха повечето от годишната ѝ печалба.

Автомобилният производител Volkswagen ще бъде съден за 3.3 млрд. евро в Германия.  Искът е подаден от група институционални инвеститори. В него се твърди, че Volkswagen не са публикували информация за скандала с емисиите своевременно. От Volkswagen отговориха, че на този етап не могат да коментират.

Фючърсите на суровия петрол, сорт Brent спадат с цели 3 % днес. Петролният пазар в момента реагира на вчерашния месечен доклад от ОПЕК. Добивът на Иран се покачи с най-голям темп за месец от почти 20 години през февруари. Доставките от Саудитска Арабия, най-големият износител в света, останаха практически непроменени.

Очакват се данни от САЩ през тази седмица. Според проучване на Bloomberg, запасите от суров петрол на САЩ вероятно са нараснали с 2.5 млн. барела миналата седмица, което запазва резервите на най-високото им ниво от 1930 г.

Вижте целия коментар: