Comcast и Disney наддават за 21st Century Fox

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Бизнес старт, 14.06.2018

10:42 | 14 юни 2018
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският кабелен концерн "Comcast" внесе подобрена оферта за закупуването на голяма част от медийната империя на Рупърт Мърдок "21st Century Fox". Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в своя технологичен коментар в предаването „Бизнес старт“ с водещи Живка Попатанасова и Христо Николов.

По този начин "Comcast" започна потенциална война на наддаване с гиганта в развлекателния бизнес "Disney". Новата оферта възлиза на 35 долара за акция на Fox, поясни Бойчо Попов.

"Това би дало обща оценка от около 65 млрд. долара. Всъщност "Disney" вече договори закупуването на "Fox" на цена от 52 млрд. долара. По-голямата част от филмовия и телевизионен бизнес на групата на Мърдок трябва да смени притежателя си. Споразумението включва филмовите студиа на "Fox", мрежите "National Geographic" и "FX", "Star TV" и дяловете в "Sky", "Endemol Shine Group" и "Hulu", както и регионални спортни мрежи".

Преди това "Comcast" не успя да се наложи с много по-висока оферта от "Disney", но това се дължеше до голяма степен на антитръстови съображения.

"След като във вторник американският съд разреши придобиването на конкурента на "21st Century Fox" - "Time Warner" от телекомуникационния гигант "AT&T", сега нещата може да изглеждат по различен начин. "Comcast" сега се опитва да примами Мърдок и акционерите на "Fox" с около 19% по-висока цена от тази на "Disney" и също така иска да плати - за разлика от създалата Мики Маус група, цялата сума в брой".

"Comcast" се чувства уверена в шансовете си да сключи сделка, която да бъде приета от регулаторните органи на САЩ, след като сделката на "AT&T" бе одобрена тази седмица, добави журналистът.

"Comcast" е готова да отстъпи регионалните спортни мрежи на "Fox" и дори дела на "Fox's" от "Hulu", ако е необходимо. Въпреки че "Comcast" би искала да задържи залога на "Fox" в "Hulu", ако е възможно, то компанията би склонила да го намали до 50% при необходимост. "Comcast", "Fox" и "Disney" притежават по 30% от "Hulu". "Time Warner" притежава останалите 10%.

В света на медиите днес кабелните и телекомуникационните гиганти като "Comcast" се опитват да добавят нови възможности за създаване на съдържание, което разпространяват в своите мрежи. "Viacom" и "CBS" също опипват сделка, която ще свърже кабелните мрежи и филмовото студио "Paramount Pictures" с мрежите на "CBS" и местните телевизионни станции.

Сега с нетърпение пазарите очакват как ще реагират "Disney" и "Fox".

Целия коментар вижте във видеото.