Илиев: Огромни разпродажби в Китай

Индексът CSI 300, който е съставен от 300-те най-ликвидни фирми в Шанхай и Шенжен преустанови търговията след като се понижи с 7%, активирайки защитния механизъм, влязъл в сила днес, каза анализаторът.

12:54 | 4 януари 2016
Автор: Александра Попова
Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Знакът на 2015 се пренася злокобно и в 2016, а именно случващото се в Китай да диктува трендовете. Така описа началото на борсовата сесия в азиатскотихоокеанския регион в ефира на „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Мартин Илиев. Индексът CSI 300, който е съставен от 300-те най-ликвидни фирми в Шанхай и Шенжен преустанови търговията след като се понижи с 7%, активирайки защитния механизъм, влязъл в сила днес. Това доведе до широки спадове в целия регион, добави той.

Nikkei 225 и Topix се понижиха с по 3%. Hang Seng спадна с 2.7%. Йената влезе в традиционната си напоследък роля на убежище и регистрира повишение след събитията на финансовите пазари, каза Илиев. "В същото време високодоходните валути претърпяха отстъпления".

Тези събития бяха продиктувани от публикуваните новини за PMI в Китай, които сочат, че трудностите не са отминали, заяви анализаторът. Caixin Index показва стойност от 48.2, което сочи понижение, при стойност от поне 50 бидейки изискуема, за да имаме ръст, допълни той. Това е десетото поред понижение на производствената активност. В същото време обаче, отбеляза Илиев, секторът на услугите е на най-високото си ниво от 16 месеца насам, което е свидетелство за променящата се структура на китайската икономика.