Златото се изкачва към рекорд след удара на Иран срещу Израел

Кюлчетата поскъпнаха с 1,2 %, тъй като конфликтът в Близкия изток навлезе в нова опасна фаза, преди да намалят около половината от тази печалба

08:20 | 15 април 2024
Обновен: 08:24 | 15 април 2024
Автор: Сибила Грос
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Златото се повиши близо до рекорд, след като безпрецедентната атака на Иран срещу Израел през уикенда стимулира търсенето на активи убежища.

Кюлчетата поскъпнаха с 1,2 %, тъй като конфликтът в Близкия изток навлезе в нова опасна фаза, преди да намалят около половината от тази печалба. Ислямската република изстреля над 300 безпилотни летателни апарата и ракети срещу Израел, въпреки че повечето от тях бяха прихванати и нямаше данни за жертви.

В петък благородният метал проби границата от 2400 щатски долара за тройунция, но приключи сесията с понижение, тъй като техническите индикатори показаха, че ралито му е било твърде горещо и инвеститорите ликвидираха позиции. Последните събития в Близкия изток подновиха бягството към сигурност, като опасенията от потенциални ответни мерки от страна на Израел вероятно ще подкрепят златото в краткосрочен план.


Златото поскъпва на фона на ескалацията в Близкия изток. Скъпоценните метали се отърсиха от сигналите за свръхпокупка, тъй като търсенето на убежище нараства

Ескалиращото напрежение в Близкия изток е "само по себе си причина да се купува злато", каза Крис Уестън, ръководител на изследователския отдел в Pepperstone Group Ltd. "Има значителна геополитическа премия, която се оценява в движенията", каза той, добавяйки, че в средносрочен план цената вероятно ще бъде по-висока.

Златото поскъпна с почти 20 % от средата на февруари насам в рали, което изненада много инвеститори. Суаповите пазари показват, че инвеститорите са понижили очакванията си за обхвата и темпа на намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв през тази година. Обикновено това би било отрицателен фактор за кюлчетата, тъй като те не плащат лихви.

Въпреки това металът получи подкрепа от други фактори, включително стабилни покупки от страна на централните банки и повишено търсене от страна на китайските потребители. Нарастващите геополитически рискове в Близкия изток и Украйна повишиха привлекателността на метала като убежище.

Наскоро редица банки от Wall Street също повишиха прогнозите си за цената на златото, като в понеделник Goldman Sachs Group Inc. повиши прогнозата си за края на годината до 2700 USD за тройунция. Според банката намаляването на лихвените проценти, което Фед трябва да направи през тази година, ще засили бичия импулс на златото.

Спот златото се повиши с 0,6% до 2 357,79 долара за тройунция в Сингапур, след като през миналата седмица нарасна с 0,6%. Доларовият спот индекс на Блумбърг остана без промяна, след като миналата седмица нарасна с 1,3%, което е най-много от септември 2022 г. насам. Среброто напредна, докато платината и паладият се понижиха.