Купуването на злато от Китай води промяната на парадигмата

Златото е типичният „анти-долар“ – място, към което да се обърнат онези, които не вярват на фиатната валута

08:25 | 26 септември 2023
Автор: Еди Спенс и Ивон Юе Ли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Какво определя цената на златото? През по-голямата част от последното десетилетие отговорът беше лесен: цената на парите. Колкото по-ниско падаха лихвените проценти, толкова по-високо се качваше златото и обратното.

Златото е типичният „анти-долар“ – място, към което да се обърнат онези, които не вярват на фиатната валута – така че изглеждаше естествено цените да се покачат в свят на ниски реални лихвени проценти и евтини долари. Или когато лихвените проценти се повишиха, златото, което не дава никаква доходност, естествено стана по-малко привлекателно, което доведе до падане на цените.

Е, вече не.

Докато коригираните спрямо инфлацията проценти скочиха тази година до най-високото си ниво от финансовата криза насам, кюлчетата почти не трепнаха. Реалната доходност — измерена чрез 10-годишните ценни книжа на САЩ, защитени от инфлация, или TIPS, — скочи отново в четвъртък до най-високото си ниво от 2009 г., докато спот златото се понижи само с 0,5% същия ден. Последният път, когато реалните проценти бяха толкова високи, златото беше около половината от цената.

Разкриването на връзката между златото и реалните лихвени проценти може да бъде промяна на парадигмата за благородния метал, оставяйки инвеститорите да се борят да изчислят неговата „справедлива стойност“ в свят, в който старите уравнения изглежда не са приложими. Освен това повдига въпроси за това дали и кога старата динамика може да се наложи отново – или дали вече го е направила, само че от нова база.

И така, какво задържа цените?

Анализаторите посочват комбинация от ненаситни покупки на централните банки – водени от Китай – и инвеститори, които все още залагат, че икономическото забавяне на САЩ ще бъде добро за златото, дори когато обичайната инструкция казва, че е време за продажба.

„Нашите модели ни казаха, че е твърде скъпо с 200 долара“, каза Марко Хохст, портфолио мениджър в Berenberg. И все пак многоактивният балансиран фонд на фирмата от 319 милиона евро, който той помага да управлява, все още държи около 7% от активите си в злато. „Според нас бъдещето изглежда много по-привлекателно за златото.“

Има различни различни модели или изчисления за оценка на справедливата стойност на златото – много анализатори създават свои собствени – но в същността си повечето отразяват основните принципи за това къде се търгуват кюлчетата в сравнение с реалната доходност на американските облигации и долара. Обикновено паричните мениджъри биха продали злато, когато доларът се засили и лихвата, плащана от други сигурни активи като облигации и пари в брой, се повиши.

Но те не са го направили в мащаба, който би се очаквал, създавайки голяма „премия“ до мястото, където според моделите трябва да се търгува.

„Не получавам печалба от злато, но мога да получа печалба от пари. Къде ще отида?“ каза Антъни Саглимбене, главен пазарен стратег в Ameriprise Financial Inc. „В това отношение съм изненадан колко устойчиво е златото.“

„Премията“ продължи повече от година, тъй като рекордното изкупуване на злато от централните банки помогна на метала да устои на затягането на паричната политика в световен мащаб.

Има някои първоначални признаци, че суверенното търсене започва да се забавя, което прави златото по-уязвимо на спадове. Решаващо за перспективите ще бъде дали институционалните инвеститори решат да продадат, ако цените тестват нови дъна.

Въпреки това, някои анализатори твърдят, че вместо да се разпадне напълно, връзката на златото с основните му двигатели просто е била нулирана на по-висока база.

Това може да му позволи да постави рекорд, ако доходността или доларът спаднат отново, според Маркъс Гарви от Macquarie, който предвижда цените да се покачат до 2100 долара за унция през следващата година, тъй като икономиката на САЩ се забавя.

„Има пробив на ниво по-високо в номиналната цена на златото“, каза Гарви. „След като получите финансовите потоци като попътен вятър, мисля, че това прави приличен тласък нагоре.“

Лакмус може да са сътресенията, които обхванаха финансовия сектор на САЩ през март. Реалната доходност и доларът паднаха, когато Silicon Valley Bank фалира, предизвиквайки нови притоци в обезпечени със злато борсово търгувани фондове.

Въпреки че вече се търгуваше с висока премия, металът се повиши почти до рекорда, който постави по време на пандемията, но в крайна сметка се срина с отслабването на кризата и инвеститорите продадоха на по-високите цени.

Други обаче са по-скептични за повторение на случилото се, особено предвид намаляването на заплахата от банкова криза и факта, че облигациите  предлагат значителна доходност за първи път от години. Тъй като златото изглежда сравнително скъпо, то може да се затрудни да привлече значими потоци дори при забавяне на икономиката в САЩ.

„Има други активи като дългосрочни облигации, които могат да се използват в портфейла за същата цел като златото“, каза Марко Пиерсимони, съуправител на фонда Pictet Multi Asset Global Opportunities на стойност 6,2 милиарда евро, който е намалил наполовина разпределението си за благородния метал през последните 12 месеца. „В настоящата среда златото не е много убедителен актив за диверсификация.“