Заради санкциите руските магнати влагат парите си в местни компании

Това увеличава контрола на Кремъл върху състоянието им и подкрепя призивите на Путин елитът да инвестира в Русия и да върне парите обратно у дома

12:00 | 10 юни 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Група руски магнати прибират дивиденти, получавайки приходи от компаниите им на стойност милиарди долари въпреки санкциите заради войната в Украйна. Уловката: няма много места, където да ги харчат.

Петима милиардери от индустриите за производство на петрол, никел и торове са спечелили най-големи дивиденти в страната и са получили около 10 млрд. долара от изплащания от компаниите им от началото на 2022 г., показват данни на индекса на милиардерите Bloomberg Billionaires Index. Успехът им контрастира с представянето на много други руски фирми, които трябваше да спрат изплащането на дивиденти заради ограниченията срещу войната в Украйна.

Но въпреки това магнатите все пак усещат удара от санкциите, търсейки къде да вложат парите си. Изолацията от света води до вълна от инвестиции в местни компании, което милиардерите по-рано може би дори не са обмисляли – знак, че руският елит започва да се адаптира към новата реалност.

„Западните санкции по същество затвориха вратите на руските милиардери и ги тласнаха по-близо в ръцете на Кремъл. Това, разбира се, увеличава контрола на Русия върху тяхното състояние и подкрепя призивите на Путин елитът да инвестира в Русия и да върне парите обратно у дома“, коментира Лиана Семчук, анализатор на британската фирма Sibylline.

Вагит Алекперов, съоснователят на „Лукойл“ – втория по големина производител на петрол в Русия, наддава за многомилиарден контролиращ дял в основната руска търсачка „Яндекс“, посочиха запознати с въпроса източници миналия месец. Това ще е първата голяма инвестиция на бизнесмена извън петрола.

Друг пример е милиардерът Владимир Потанин, който е най-богатият човек в Русия и най-големият акционер на минния гигант „Норникел“. Той навлезе във финансовия сектор, купувайки дял от 35% в TCS Group Holding Plc, по-известна като „Тинькофф“ – една от водещите руски финтех компании. Потанин също така купи „Росбанк“ от Societe Generale чрез своята холдингова компания „Интеррос“ и също е един от наддаващите в търга за „Яндекс“ заедно с Алекперов.

За милиардери от енергийния сектор като Алекперов, Леонид Микелсон и Генадий Тимченко големите суми идват от поскъпването на енергоизточниците заради инвазията в Украйна. „Новатек“, най-големият производител в страната на втечнен природен газ, е раздал на акционерите си най-големия си дивидент в историята, докато „Лукойл“ препоръча изплащането на втория по големина в историята си.

Производителят на торове „Фосагро“ на милиардера Андрей Гуриев също отчете най-голямата в историята си печалба миналата година, тъй като затруднената логистика на руските производители предизвика дефицити на някои пазари, увеличавайки цените.

Потанин и Гуриев са санкционирани от Великобритания и САЩ, докато Тимченко влиза в забранителните списъци и на Европейския съюз. Алекперов и Микелсон пък са обект на санкции само на Великобритания.

От „Новатек“ не са отговорили на запитване за коментар. От „Лукойл“ и „Фосагро“ са отказали. Говорител на „Интеррос“ на Потанин отказва да коментира размера на дивидента.

Но с продължаването на войната в Украйна втора година, руското правителство се стреми да получи повече пари от големите компании в страната, което може да повлияе на бъдещите плащания на дивиденти. Бордът на „Норникел“ през април също препоръча да се пропуснат окончателните дивиденти за 2022 г., позовавайки се на повишени геополитически рискове и изтичането на договора с втория по големина акционер United Co Rusal International, което изискваше изплащането на по-големи суми.

Повече новини по темата може да намерите на Investor.bg