В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Петролните приходи на Русия продължават да растат въпреки санкциите от Запада

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 17.05.2023 година

15:27 | 17 май 2023
Обновен: 19:55 | 17 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Средните превози по море за последния месец се повишиха отново в периода до 12 май, както беше през четири от последните пет седмици. Потоците вече са нараснали с 10% от първата седмица на април и достигнаха нов връх за периода, откакто Bloomberg започна да ги проследява подробно в началото на 2022 г.  Това коментира Михаела Кирилова от Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие” с водеща Вероника Денизова.

Министерството на енергетиката на Русия заяви, че съкращенията на добива на петрол в страната почти са достигнали целевото ниво през април. По рано министерството заяви, че свиването е надхвърлило целта през март. Но руските данни показват, че потоците по тръбопроводите са спаднали рязко преди съкращенията да влязат в сила и са били почти непроменени между февруари и март.


Морски суров петрол

Руските товари отново се прехвърлят от по-малките кораби, използвани в пристанищата, към най-големите танкери за суров петрол в Атлантическия океан за по-нататъшни пътувания до Азия. През зимните месеци тези трансфери на товари бяха извършени в сравнително защитените води на Средиземно море, край северния бряг на Мароко. Но наскоро трансферите се преместиха във водите между Канарските и Азорските острови.

Комбинираният обем суров петрол на кораби, насочени към Китай и Индия, плюс по-малки потоци към Турция се повиши, за да достигне рекордните 3,61 милиона барела на ден през последния четириседмичен период. Това е най-високото ниво, откакто Bloomberg започна да проследява подробно потоците в началото на 2022 г.

Тъй като крайните дестинации на товари, станаха очевидни, потоците към Китай нараснаха до нови върхове след инвазията и останаха близо до тези нива през февруари и първите седмици на март. Историческите модели предполагат, че повечето от корабите, които в момента са идентифицирани като „неизвестни дестинации в Азия“ и се насочват към Суецкия канал, ще завършат в Индия, докато тези, натоварени край северния бряг на Мароко или в Атлантическия океан, ще се отправят към Китай.


Спасителни линии на Русия 

На средна основа за четири седмици общият морски износ в периода до 12 май се е увеличил с 80 000 барела на ден до 3,72 милиона барела на ден, най-високото ниво от началото на 2022 г. По-нестабилните седмични потоци са нараснали с около 120 000 барела на ден спрямо предходната седмица, достигайки 3,76 милиона барела на ден.

Седмичните данни се влияят от разписанието на танкерите и закъсненията при товарене, причинени от лошо време. Поддръжката на пристанищата също може да наруши износа за няколко дни. Всички данни изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са доставки, извършвани от "Каз Транс Ойл", които преминават транзитно през Русия за износ през балтийски пристанища.

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия, се повишиха до 3,41 милиона барела на ден в периода до 12 май. Еквивалентът на 593 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в данните като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.


Азиатски потребители на Русия 

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е непроменен на 83 000 барела на ден до 12 май, като България е единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.


Руски доставки на суров петрол в Европа 

Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол за къси разстояния, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

Повече за износа на руски суров петрол вижте във видеото.

Гледайте всички гости в предаването "В развитие" тук.