Акциите поскъпват, доларът пада заради прогнози за лихвените проценти в САЩ

Фючърсите на САЩ се покачиха, след като S&P 500 затвори на двумесечен връх

09:00 | 24 ноември 2022
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индикаторът на глобалните акции се насочи към най-високото ниво от повече от два месеца в четвъртък и доларът падна, след като протоколите от заседанието на Федералния резерв показаха подкрепа за намаляване на лихвените проценти.

Бенчмарковете на японските, южнокорейските и хонконгските акции се повишиха, докато показателите в континентален Китай се колебаеха. Фючърсите на САЩ се покачиха, след като S&P 500 затвори на двумесечен връх в сряда преди празника на Деня на благодарността.

Ходовете в Китай идват, докато инвеститорите претеглят въздействието на рекордните случаи на Covid-19 спрямо признаците за разхлабване на паричните условия. Официални коментари, излъчени в сряда, показват, че Народната банка на Китай ще позволи на банките да намалят капиталовите резерви, за да стимулират растежа.

Китайската политика за нулев Covid има „значителен ефект върху потреблението“, докато имотната криза „засяга инвестициите в сектора и строителните предприемачи“, каза Гита Гопинат, първи заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд, в интервю за Bloomberg.

Доходността на държавните облигации се понижи в Австралия и Нова Зеландия, след като доходността на държавните облигации на САЩ падна в сряда заедно с долара. Измерителят на долара се понижи допълнително в четвъртък до нива, невиждани от август на база цена на затваряне. Няма да има търговия с държавни облигации поради празника в САЩ.

Протоколите от срещата на Фед по-рано този месец показаха, че няколко длъжностни лица подкрепят необходимостта от забавяне на темпото на повишаване на лихвите, въпреки че някои подчертаха необходимостта от по-висока крайна ставка.

Това добавя тежест към очакванията, че централната банка ще повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта следващия месец, слагайки край на серията от скокове от 75 базисни пункта. Данните от сряда също показаха, че бизнес активността в САЩ се е свила и заявленията за безработица са се увеличили, докато икономиката се охлажда.

Петролът поевтиня, тъй като Европейският съюз обмисли по-висока от очакваното горна граница на цените на руския суров петрол и се увеличиха признаците за глобално забавяне.

Златото се покачи за трети ден - металът беше засегнат от агресивната политика на затягане на централната банка на САЩ за ограничаване на инфлацията, която повиши доходността на облигациите и долара и на свой ред предизвика спад на златото кюлчетата с около 16% от мартенския си връх.

Бил Акман, основател на хедж фонда Pershing Square Capital Management LP, каза, че залага срещу хонконгския долар и неговата връзка с долара.

Pershing притежава „голяма условна позиция“ в пут опции в хонконгски долари – мечи залози на валутата – каза той в туит, добавяйки, че обвързването вече няма смисъл за Хонконг.

Южнокорейският вон се повиши с 2%, след като управителят на централната банка на страната каза, че някои членове на банката искат по-висока крайна ставка. Вонът и неговите нововъзникващи азиатски партньори също спечелиха от перспективата за лихвите на Фед.