Русия изключва враговете и награждава приятелите в последния рестарт на пазара си

Страната обръща страницата, след като изглежда, че вътрешните пазари са преодолели бурята

18:33 | 15 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Почти шест месеца след като Русия беше изхвърлена от голяма част от световните финанси заради нахлуването си в Украйна, тя се опитва да действа самостоятелно, като разработва система за взаимоотношения с приятелските ѝ държави, информира Bloomberg.

Планът, изготвен на базата на предложенията на централната банка и постепенното премахване на местните ограничения, ще се съсредоточи върху мобилизирането на капитали у дома, като същевременно ще обслужва юрисдикции, които смята за приятелски.

От понеделник Московската борса ще позволи търговия с дългови ценни книжа за инвеститори от държави, които не са се присъединили към санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници. Решението слага край на прекъсването, което съществуваше, откакто Русия затвори пазарите си, за да ограничи отлива на парични потоци от страната, когато войната започна в края на февруари.

Но възобновяването няма да обхване клиенти от "недружелюбни" държави, които продължават да подлежат на капиталов контрол, забраняващ на чужденци да продават или да събират плащания по местни ценни книжа. На тази група, която включва държави от ЕС до Канада и Япония, се падат около 90% от всички портфейлни инвестиции в Русия към миналата година.

"В началото това беше необходим капиталов контрол за стабилизиране на ситуацията", казва Кристофър Гранвил, управляващ директор за глобални политически изследвания в TS Lombard в Лондон. "Но сега това е по-скоро принципен въпрос - да не се отпускаме, докато са в сила тези безпрецедентни санкции от страна на Запада."

Това е последният пример за все по-твърдата позиция на Русия, която разделя приятелите от враговете.

Този месец президентът Владимир Путин забрани на някои чуждестранни банки и енергийни компании да прекратят дейността си в страната. Друг указ позволи на руските кредитори със замразена чуждестранна валута да спрат операциите с корпоративни клиенти в тези валути. А руският държавен инвестиционен фонд вече може да инвестира във валутите на страни като Китай, Индия и Турция, след като санкциите блокираха покупките на евро и долари.

"Като се имат предвид обстоятелствата, ще бъде необходимо да се развиват търговски и финансови отношения с онези страни, които са готови да направят това с Русия", заяви Олег Вюгин, бивш високопоставен служител на руската централна банка и Министерството на финансите.

Финансите се появиха като нов фронт срещу Русия почти веднага след като Путин нареди на военните си да навлязат в Украйна на 24 февруари.

За да накажат Кремъл, чуждестранните правителства наложиха санкции върху търговията и финансите, замразиха около половината от резервите на централната банка на страната и изключиха много от банките ѝ от глобалната система за разплащане SWIFT.

Неспособна да се намеси в защита на рублата само с юани и злато, централната банка въведе капиталов контрол и други спешни мерки за успокояване на инвеститорите.

Новото нормално състояние

Сега обаче Русия обръща страницата, след като изглежда, че вътрешните пазари са преодолели бурята.

Извънредните приходи от енергоносители и сривът на вноса помогнаха на рублата да се възстанови и позволиха на властите да отменят ограниченията за капиталов контрол. Доходността на местните облигации се върна на равнищата отпреди войната.

Не е ясно как частичното отваряне на вътрешния пазар в понеделник ще се отрази на инвеститорите от враждебни юрисдикции, които възнамеряват да се освободят от притежаваните от тях дългови книжа в местна валута. Според Виктор Сабо, мениджър на фонд в Abrdn в Лондон, дори и сега е възможно инвеститорите да продадат своите авоари, макар и на понижени цени.

С връщането на живота на пазара властите наблюдават как финансовата система функционира в отсъствието на противниците, които преди войната съставляваха повече от половината от руската търговия и представляваха по-голямата част от притежаваните от нерезиденти местни държавни облигации, известни като OFZ.

За да се справи с това, което нарече "извънредна промяна на обстоятелствата", руската централна банка публикува доклад за обществено обсъждане, в който се излагат безброй нововъведения, които да помогнат.

Политиците търсят източници на финансиране вътре в страната, като лансират концепции като благотворителни облигации и финансиране чрез участие.

Според централната банка други предложения целят да възпрат бизнеса от използването на "токсични" валути, а държавните компании трябва да конвертират валутните си авоари във валути на "приятелски" държави.

"Пренасочването на финансовата система вероятно ще бъде постепенно", казва Софя Донец, икономист в Renaissance Capital. "Ако това се случи внезапно, тогава ще бъде голямо сътресение за икономиката."

Но дори и някои инвеститори да получат по-голям достъп до вътрешните пазари, това е и напомняне за предстоящите предизвикателства.

Преди година нерезидентите от "приятелски" държави представляваха едва 5-10% от чуждестранните притежания на OFZ - дял, който Владимир Малиновски от Otkritie Research нарича "незначителен".