Парализата в Китай заплашва да срине развиващите се пазари по света

След като Шанхай съобщи за първите смъртни случаи, паническите продажби се разпространиха върху облигациите и акциите

13:51 | 2 май 2022
Обновен: 15:31 | 2 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Новите огнища на Covid в Китай и строгата политика на правителството за тяхното ограничаване плашат световните инвеститори, които се опасяват, че спирането на работа ще се отрази на целия свят, като намали търсенето и наруши веригите за доставки. Това ги подтиква да продават не само китайската валута, облигации и акции, но и активите на всички развиващи се страни, които разчитат в голяма степен на търговията с втората по големина икономика, пише Bloomberg.

Резултатът е най-резкият спад на развиващите се пазари от две години насам, не по-различен от срива през 2015 г., когато проблемите на Китай доведоха до спад на техните облигации и валути, като освен това изтриха 2 трилиона долара от стойността на акциите. Оттогава насам влиянието на страната върху световната икономика само нараства: сега тя е най-големият купувач на суровини, което означава, че спадът ѝ може да се отрази на износителите на суровини и на техните пазари повече от всякога.

"Като се има предвид значението на Китай в световните вериги за доставки и перспективите за глобален растеж, по-нататъшни разочарования в растежа на страната могат да доведат до по-голям риск от разпространение към други пазари", пишат Джони Чен и Клифърд Лау, парични мениджъри в William Blair Investment Management в Сингапур. "Според нас най-уязвими са страните с големи търговски връзки с Китай". 

Когато в края на април в Шанхай и Пекин се струпаха армии от служители в бели костюми, за да контролират задължителните тестове на милиони, юанът потъна и отбеляза най-голямата месечна загуба от поне 12 години насам. Индексът MSCI Emerging Markets Currency Index, в който китайската валута има почти 30% тежест, се срина успоредно с това. Тридесетдневната корелация на юана с индекса се повиши до най-силното ниво от септември насам, подчертавайки влиянието на валутата върху разпродажбите на развиващите се пазари. След като Шанхай съобщи за първите смъртни случаи след последната епидемия, паническите продажби се разпространиха върху облигациите и акциите.

Мащабът на загубите накара китайските власти да се намесят и да уверят пазарите, че ще подкрепят икономическото възстановяване и ще увеличат разходите за инфраструктура. Те също така сигнализираха за готовност да разрешат регулаторните проблеми в технологичния сектор. Тези обещания успокоиха нервите на инвеститорите, въпреки че властите не се отказаха от строгата политика на нулева толерантност към Covid, която първо предизвика паниката. Въпреки че през последния търговски ден на април юанът се възстанови, повечето анализатори очакват валутата да възобнови спада си.

Целта на Пекин за растеж от 5,5% през 2022 г. вече е под въпрос, което накара анализатори от Standard Chartered Plc до HSBC Holdings Plc да прогнозират загуби на валутата през следващите три месеца. Това от своя страна може да понижи темповете на растеж в страни като Южна Африка и Бразилия, точно когато те също са подложени на удари от по-високата доходност в САЩ, инфлационната спирала и войната в Украйна.

Ако китайската икономика се забави значително, валутите на развиващите се пазари, както и юанът, могат да преживеят период на повишена и устойчива волатилност", казва Брендън Маккена, валутен стратег в Wells Fargo Securities в Ню Йорк.

Само за две седмици южноафриканският ранд изтри четиримесечните си печалби, а бразилският реал, колумбийското песо и чилийското песо отбелязаха едни от най-резките спадове сред равностойните валути. Загубите от кери търговия нараснаха, което доведе до най-лошото представяне от ноември насам.

Валутните  прогнози за развиващите се пазари бързо бяха понижени. HSBC намали прогнозата си за девет азиатски валути, позовавайки се на икономическите трудности на Китай. TD Securities и Neuberger Berman заявиха, че южнокорейският вон и тайванският долар ще бъдат подложени на по-голям натиск.

"Продължаваме да поддържаме предпазлива позиция по отношение на азиатските валути и очакваме повече волатилност до момента, в който някои от опасенията за растежа намалеят", каза Прашант Сингх, старши портфолио мениджър за дългови инструменти на развиващите се пазари в Neuberger Berman в Сингапур.

Валутните загуби са причина и за разпродажбата на местни облигации, които потънаха в най-слабите първи четири месеца на годината, като само през април резултатите бяха най-лошите от пика на пандемията през март 2020 г. Основната спирачка тук отново беше Китай, с тегло от 41% в индекса на Bloomberg относно активи. Облигациите на страната отбелязаха най-голямото месечно отстъпление от финансовата криза през 2008 г. насам, като същевременно предизвикаха двуцифрени загуби в толкова различни държави като Южна Африка, Полша и Чили.

Акциите също не бяха пощадени. Разгромът на китайските технологични акции, регистрирани в Хонконг, отекна чак в Йоханесбург. Naspers Ltd., която притежава 28,8 % от Tencent Holdings, се срина до петгодишно дъно. Триседмичният спад, отчасти подхранван от паниката около случаите на Covid в Китай (и отчасти от нарастващата доходност в САЩ), доведе до това, че акциите на развиващите се пазари изтриха пазарна стойност от 2,7 трилиона долара.

Икономическата активност в Китай се сви рязко през април, тъй като блокирането на Шанхай засили опасенията за по-нататъшно нарушаване на глобалните вериги за доставки. Активността на фабриките се понижи до най-ниското си ниво от повече от две години, като официалният PMI индекс в промишлеността спадна до 47,4 от 49,5 през март, според данни, публикувани от Националното статистическо бюро в събота.

"Забавянето на растежа в Китай ще усложни трудните перспективи пред развиващите се икономики, които са изправени пред покачващите се цени на енергията и по-строгата парична политика на основните централни банки", каза Мансур Мохиудин, главен икономист в Bank of Singapore Ltd.