Европейските акции се задържат до рекорден връх след 6 последователни дни на печалби

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 18.11.2021

15:02 | 18 ноември 2021
Обновен: 17:21 | 18 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Индексът Stoxx 600 е без промяна, а водещи в печалбите са акциите на пътническите и туристически компании. Акциите на Metro Bank се сринаха, след като Carlyle Group приключи преговорите за придобиване. Това каза Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Акциите в региона се търгуват на рекордни нива след силния сезон на печалбите. Въпреки това инфлацията, Covid-19 и трудностите в снабдяването правят инвеститорите по-предпазливи в прогнозите им за рисковите активи. Германският Dax е без промяна". 

Броят на Covid случаите в страната поставя рекорд за втори пореден ден, а Белгия отново въведе изискване за работа от вкъщи, както и задължително носене на маски. 

"Към Уолстрийт: Фючърсите върху Nasdaq 100 се представят по-добре от тези върху S&P 500. Nvidia скочи със 7% преди отварянето на пазарите след отлични прогнозите за продажбите на най-големия в света производител на чипове", каза Лий Ан Геранс.

Турската централна банка понижи основната лихва за трети пореден месец, което изпрати лирата на ново дъно. При суровините: петролът продължава да губи заради вероятността САЩ и други държави да прибегнат към стратегическите си резерви. Китай заяви, че работи по освобождаването на суров петрол от запасите си.

"Медта се понижи до най-ниско равнище от над пет седмици насам заради притеснения относно прогнозите за търсенето на суровини. Bitcoin се търгува под 60 000 долара".

Goldman Sachs разширява операциите си в Лондон, насочени към свръх богатите. Компанията е наела поне 9 консултанти през тази година от своите конкуренти.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.