Какво означава цена на петрола под $28?

Коментар за ефектите, които ниските цени на петрола оказват върху страните износителки, корпорациите и крайните потребители.

13:38 | 18 януари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Martin Divisek/Bloomberg
Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Ако анализаторите са прави, цената на петрола може да достигне $20, дори и ново дъно от $10 за барел. Докато цената на петрол сорт Брент се понижи по-рано през септември 2014 до $100 за барел, шистовото производство в САЩ се повиши, производството на ОПЕК бе стимулирано от Либия, а търсенето в Китай отслабна. Четири месеца по-късно, когато петролът достигна ново дъно от $50 за барел, ефектите върху китайската икономика излязоха на фокус. Международната агенция за кредитен рейтинг Fitch постави като основен фактор потъващите цени на петрола. Миналата седмица, когато фючърсите на Брента достигаха около $30 за барел, BP анонсира съкращениe на допълнителни 4 000 работни места, засилвайки по този начин натиска върху водещите петролни производители.

Накъде оттук насетне?

Знаем, че всички страни износителки на петрол като Ирак, Венецуела, Нигерия са под натиск. Дори Саудитска Арабия усеща негативните ефекти и е принудена да понижи разходите си.

На корпоративно ниво Exxon Mobil, Chevron, Shell и Statoil свиха инвестициите си. При всяко понижение на цената на петрола с $10 за барел загубите на Cionoco Phillips достигат близо $2 млрд. всяко тримесечие, съобщиха от Barclays.

Разбира се, евтиният петрол има някои предимства. Разходите на правителствата под формата на субсидии за изкопаеми горива в Индия, Египет и Индонезия бяха намалени с почти $500 млрд. през 2014, посочват от Международната агенция по енергетика. Авиопроизводителите също записаха ръст на поръчките. А това е от полза за потребителите въпреки, че понижаването на цените води до дефлационен цикъл и създава главоболие на централните банкери.