Владимиров: Саудитска Арабия се опитва превантивно да изземе пазарен дял

Експерти коментират в Boom&Bust как геополитиката влияе на петрола и пазарите

11:09 | 11 януари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Саудитска Арабия и Иран прекъснаха дипломатически отношения, а геополитическото и икономическото напрежение между тях ескалира. Търговските отношения между двете държави коментира в Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт Мартин Владимиров.

"Макар че икономическите отношения между двете са страни са ограничени, те са преки конкуренти на пазара на петрол. Саудитска Арабия се опитва превантивно да изземе пазарен дял заради опасенията от връщането на Ислямската република на пазарите през следващите няколко месеца, както и да свие дела на Русия. Наблюдаваме засилване на търговската война между Саудитска Арабия и Иран на фона на наложеното ембарго на ирански стоки, влизащи в Саудитска Арабия, и ограничаването на достъпа до ирански поклонници в Мека и Медина. В този контекст видях, че и отговорът на Иран не закъснява", отбеляза Владимиров.

"Сблъсъкът на интересите на Саудитска Арабия и Иран в Сирия, Йемен, Бахрейн и процеса на фрагментация на държавите в Близкия изток и Северна Африка повишиха залозите и нестабилността в Близкия изток. Турция, от друга страна, заема междинна позиция в посредническите си отношения между двете държави, което може да се отрази негативно", добави Мариян Карагьозов.

За първи път имаме челен сблъсък между Саудитска Арабия и Иран. Според геополитическия анализатор Боян Чуков Саудитска Арабия е в тежко положение в резултат на негативните ефекти от водената ѝ политика в Сирия с подкрепата на джихаджистите. Изострянето на отношенията между двете държави едва ли ще доведе до военен сблъсък, смята анализаторът.

Коя страна ще заеме САЩ и какво е значението на връщането на Русия в региона и на световната сцена? Каква роля играе намесата на Китай в казуса „Саудитска Арабия и Иран“ и какъв е ще пътят пред България?

Още във видеото: