UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Български стартъп разработва роботизиран домашен любимец

Евелин Великов, съосновател на Voigon, Update, 21.02.2021

20:02 | 21 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Роботизираният домашен любимец на име Chibi е предназначен за хора, който имат някаква алергия или нямат достатъчно време, за да чистят след истински домашен любимец.Това заяви Евелин Великов, съосновател на Voigon, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

Великов заяви, че като цяло Chibi имитира всякакви движения и звуци на домашно животно, например куче или котка, но е с уникален дизайн.  

„Напоследък забелязваме, че точно тази сфера на роботиката се развива все повече и смятаме, че е дошло време или поне сме близко до времето, в което тези неща ще влязат в ежедневието ни“.

Компанията е формирана през февруари миналата година и в момента освен Chibi замисля проект, свързан с медицината.

За сега Voigon се финансира изцяло с лични средства, каза Великов.  

По думите на госта можем да очакваме Chibi на пазара може би до година-две, като за начало екипът ще разпространи продуктът си в България, а в последствия може да погледне и към чужбина.

Като стратегически цели за 2021 г. екипът на Voigonси си поставя да направи доста по-добър прототип на домашния си любимец и се надява, че до година ще моге да представи робота си пред по-масовата публика.  

„Искаме да се запознаем повече с роботиката чрез проекта Chibi и след две-три години да се премине към следващия си проект“, заяви Великов.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предването "UpDate" може да видите тук.