UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

IBM: Коронавирусът е ключов фактор за дигиталната трансформация

Игор Правица, изпълнителен директор на IBM за България, Update, 04.07.20

20:02 | 4 юли 2020
Обновен: 20:20 | 4 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Коронавирусът е една безпрецедентна трагедия, но и е един от ключовите фактори, който ще насърчи дигиталната трансформация както за бизнеса, така и за обществото. Такова мнение изрази Игор Правица, изпълнителен директор на IBM за България, в предаването “Update” с водещ Бойчо Попов.  

 “Дигиталната трансформация не е свързана само с технологията, а с нас – като потребители и като навици – как живеем живота си и как правим бизнес. И това как променяме дейността си принуждава бизнесите да променят поведението си спрямо това на потребителите. Това е нещото, което всъщност виждаме да се увеличава непрекъснато през последните месеци”.  

Според Правица има няколко ключови неща, които основно задвижват процеса по успешната дигитална трансформация. 

“Първото определено е хибридният облак. Това е една от силите, за които смятаме, че помагат много на нашите клиенти да преминат към дигиталната трансформация. Второто важно нещо е свързано отново с данните и добавената реалност. Как да вземем базирани на данни решения, как да оптимизираме процесите и да ги направим по-умни, за да съкратим периода на извършването на самите процеси – това е нещото, което търси бизнесът”. 

Третата сила според него е сигурността.  

“Едно от първите съмнения, когато говорим за облака, е сигурността. Защото данните ще бъдат в чужди центрове за данни, а много често и в други страни. В този аспект работим тясно с клиентите си, но не само – с правителствата и регулаторите също. Защото регулаторите са тези, които трябва да гарантират лесното преминаване на данните на бизнеса в облака по напълно сигурен начин”.  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването “Update” вижте тук.