UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Приложението на блокчейн в образованието

Христиан Даскалов, ръководител на научно-изследователския проект Open Source University, UpDate, 28.04.2018

20:02 | 28 април 2018
Автор: Севделина Илиева
Христиан Даскалов, ръководител на научно-изследователския проект Open Source University. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христиан Даскалов, ръководител на научно-изследователския проект Open Source University. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Блокчейн е пример за отворена технология, която реализира изключително динамичен растеж благодарение на това, че всеки може да стъпи на усилията на вече съществуващата общност около този проект и просто да надгражда. Това коментира Христиан Даскалов, ръководител на научно-изследователския проект Open Source University, в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова по Bloomberg TV Bulgaria.

Идеята е да се създаде  децентрализирана онлайн платформа, която подкрепя трансфера и координацията на информация между ключовите заинтересовани страни в образователната система – обучители, обучаващи се, държавата и бизнеса. Това се извършва в два аспекта -  единият е намирането и организирането на възможности за образование, а другият е по линия на разпознаването на придобитите знания и умения в края на образователния процес. 

 "Когато завършиш един курс или програма, без значение от коя точка на света, тази информация влиза в твоя образователен и кариерен паспорт, който се валидира върху блокчейн. Такъв паспорт е необходим, защото в глобалната икономика всичко е толкова динамично, че да загубиш месеци в това някой да проверява какви са знанията и уменията ти вече не е ефективно и не работи", каза Даскалов. 

Освен съкращаването на времето, друга полза от платформата е създаването на нови възможности за корпоративно обучение. Очаква се проектът да заработи през юни. 

Даскалов съобщи и за създаването на център за споделена наука и бизнес развитие към Техническия университет. 

"Той ще се занимава с анализирането на други зараждащи се отворени технологии в глобалното пространство и консултиране на българския бизнес за внедряването им", посочи гостът.

Вижте повече във видеото