UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Над 50% от работата на HR специалиста на бъдещето ще бъде напълно автоматизирана

Димитър Димитров в UpDate, 08.03.2018

20:15 | 10 март 2018
Димитър Димитров, гл. изп. директор на Digital Lites. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Димитров, гл. изп. директор на Digital Lites. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да видим бъдещето, трябва първо да сме наясно с настоящето. Това каза Димитър Димитров, гл. изп. директор на Digital Lights, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов. "Основната работа на рекрутърите в днешно време е да откриват и да привличат таланти. Тази работа не е никак лесна, защото талантите трябва да бъдат хората, които да направят разликата в компанията, в която те ще творят". 

В последните години т.нар. борба за таланти подложи на натиск специалистите по наемане на кадри и това промени и техните ангажименти, и тяхната работа. Това, с което в днешно време днешните рекрутъри се занимават, е да публикуват обяви за работа, да разглеждат CV-та, да търсят правилния кандидат за съответната позиция и т.н. Наред с това вървят и рутинните задачи, като комуникация с кандидатите, назначаване на интервюта, проверка за това дали даден кандидат не е бил канен на интервю преди и други. Такъв тип задачи по-скоро в бъдеще ще изчезнат и ще бъдат напълно автоматизирани, сподели гостът. "Това са над 50% от работата на тези специалисти. HR специалистите ще могат да отделят много повече време и внимание на човешкия фактор в Човешките ресурси".

Как могат да бъдат автоматизирани тези процеси? Как изглежда HR специалистът на бъдещето? Къде точно е мястото на творческата намеса на човека в целия процес на подбор на кадри?

Повече вижте във видеото с цялото предаване.