UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Изкуствен интелект в здравеопазването: промяната се задава, но ще е бавна

Георги Къдрев, изпълнителен директор на Kelvin Health, „UpDate”, 09.03.2024 г.

20:04 | 9 март 2024
Обновен: 11:32 | 11 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект (AI) навлиза в здравеопазването, но степента, с която ще го промени, вероятно ще е от най-бавните в сравнение с други сектори, защото това е една от най-консервативните области. Това коментира в технологичното предаване „UpDate” с водеща Елена Кирилова главният изпълнителен директор на Kelvin Health Георги Къдрев.

По думите му дали здравеопазването ще е един от последните сектори, в които AI ще навлезе, зависи от степента на развитие на технологията. Все пак AI вече се ползва в здравеопазването и в България, и по света, включително за анализ на данни, от които да се вадят статистики, за диагностика или други.

Според Георги Къдрев изкуственият интелект ще има най-силно влияние в сферата на диагностиката.

Пред по-масовото използване на технологията обаче стои предизвикателството, свързано с въвеждането на регулации за изкуствения интелект в различни области. Един от проблемите, които пречат за бързото одобряване на тази регулация, е фактът, че тази технология се променя изключително бързо и е много динамична, смята гостът.

„Правят се стъпки в посока по-бързото получаване на регулаторни одобрения на различни здравни технологии. В САЩ Администрацията по храните и лекарствата (FDA) също обмисля мерки. Въпросът е, че все още няма толкова специалисти по изкуствен интелект и диагностика, базирана на изкуствен интелект, че те да станат експертите, които да могат да оценяват по правилен начин, доколко процесът е изряден, доколко изследването е статистически достоверно“, коментира Георги Къдрев.

В исторически план регулациите винаги са били нещо, което е било спирачка на прогреса, но те са нужни от етична, морална и здравна гледна точка.

Същевременно в България се правят много усилия в посока дигитализация на здравеопазването, включително с различни здравни записи, с електронната рецепта и други, допълни гостът.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.