UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

AI няма да измести ролята на специалистите в здравеопазването

Росен Върбанов, изпълнителен директор на Sirma Medical Systems, „UpDate”, 29.07.2023 г.

08:30 | 30 юли 2023
Обновен: 11:13 | 3 август 2023
Автор: Михаела Кирилова

Sirma Medical Systems е една от първите компании, които вкараха няколко функционалности свързани с изкуствения интелект в приложението си Diabetes:M. Благодарение на изкуствения интелект, потребителите на приложението могат да въведат рецепта и приложението да изчисли съответните хранителни стойности на дадената рецепта. AI носи огромни ползи за сектора, защото може да анализира огромен обем от информация и да намери зависимости в нея, но не може да отнеме ролята на здравните специалисти както и тази на софтуерните програмисти. Това коментира Росен Върбанов, изпълнителен директор на Сирма медикъл системс, в предаването „UpDate” с водещa Елена Кирилова.

“Chat GPT е голям технологичен бум, но той няма да може да измести ролята на програмистите, защото в сферата има доста творчески елемент. ИИ се обучава на базата на много данни и често негово обучение го кара да дава грешни изводи и резултати.“

Последните идеи свързани с ролята на изкуствения интелект в здравеопазването, показват, че на отдалечените места, където липсват специалисти, може да се прилага AI за анализ на изображения. Ако технологията отчете проблем, то следва преглед със специалист.

„Изкуственият интелект се използва при анализа на зависимости между лекарства и негативните последици, както и комбинация от лекарства и потенциалните негативни последици. „

Освен изкуственият интелект, други интересни технологии, които могат да бъдат от полза в сектора, са виртуалната реалност, която може да помогне на различни лекари, особено хирурзи да тренират без да има опасност за човешки живот. Последните години технологията позволи и  на сензорите, които следят кръвната захар да бъдат по-достъпни за хората.

Системите със затворен цикъл (Cloosed-loop system), представляват комбинацията между сензор за кръвна захар, инсулинова помпа и софтуер. Тези системи симулират работата на панкреаса и всъщност диабетикът не извършва никакви допълнителни действия. Тази технология също е нова и навлезе скоро на пазара заради дългия срок на тестване върху хората.

Безспорно най-успешният проект на Sirma Medical Systems е приложението Diabetes:M. Приложението е цяла система и включва мобилно приложение и система за проследяване, която е насочена към лекарите. Diabetes:M е разработено за диабетици като им позволява да въвеждат параметрите, от които зависи терапията на заболяването. Приложението е свалено от над 1 милион потребители.

Друго приложение, което се разработва активно в момента от компанията е системата Medrec:M , която отново ще бъде насочена към пациентите. То ще им предоставя възможността да събират здравната си информация в домашни условия.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването „UpDate” можете да видите тук.