UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Български дигитален консиерж увеличава продажбите на хотелите чрез AI

Тодор Бобев и Пламена Бобева, съоснователи на TouchMenu, "UpDate", 26.03.2023 г.

20:03 | 26 март 2023
Автор: Даниел Николов

Българският стартъп ТouchMenu започва като дигитално меню за ресторанти, но се развива до дигитален консиерж, който помага на хотелския бизнес в предоставянето на по-добро обслужване. Уеб базираната услуга работи чрез уникални QR кодове като цялата информация и продукти се намира на интернет портала на TouchMenu. Компанията е получила нова инвестиция от 370 хил. евро при оценка от 2 млн. евро. Това разказаха Тодор Бобев и Пламена Бобева, съоснователи на TouchMenu, в ефира на предаването "UpDate" с водеща Елена Кирилова.

Промяната от ресторанти към хотели идва по време на пандемията от Covid и затварянето на много обекти, разказа Тодор Бобев. Клиентите са над 100 в различни държави, като от началото на годината компанията се фокусира върху чуждите пазари. Освен за хотели, услугата е много подходяща за спа обекти, които могат да разгърнат цялата ѝ фукнционалност и приложимост, добави Пламена Бобева.

"Отскоро започнахме с Тунис - това е отново стъпване на пазара на Африка", каза Бобева и допълни, че вече имат клиенти в Хърватска, Черна гора, Румъния, Сърбия, и търсят партньори в Дубай.

Има оживление в потребяването на туристически услуги въпреки икономичексите кризи, като по-големият проблем за хотелите е дали ще имат достатъчно добре обучен персонал.

"Тук идва нашата роля и възможност - с оптмимизирането на чисто повтаряеми процедури и процеси", каза Бобова и добави, че дигитализацията няма да замени хората в хотелското обслужване.

Задачата на виртуалния консиерж е да предлага всички налични услуги 24/7, като това увеличава продажбите на клиентите. Компаниите-клиенти получават данни за цялостното изживяване на потребителя в платформата, които са представяни като готов анализ.

"Имаме модул изкуствен интелект (AI), който също така анализира потреблението, но отива една стъпка напред, в която започва да прaви предложения към мениджмънта с цел повишаване на потреблението и на продажбите. Друга АI част е насочена изцяло към подобряване на потребителското изживяване,.. като например се изменя менюто във вариант, който ще е най-полезен за госта", обясни Тодор Бобев.

Как TouchMenu помага за създаването на устойчив туристически бизнес и какви са бъдещите плановете на компанията може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.