UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

С войната в Украйна се появиха деструктивни кибератаки, които не целят финансова облага

Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“ А1, в "UpDate", 18.06.2022

20:05 | 18 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Придобиването на „Стемо” от А1 ни дава възможност да предлагаме по-широка гама комплексни решения на крайните ни клиенти. „Стемо” е компания с над 30 години опит в IT бизнеса и в нея работят близо 250 висококвалифицирани служители, които са експерти в тази област, посочи Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“в  А1, в предаването"UpDate" с водещ Бойчо Попов.

„Придобиването на нови компании за нас винаги е било възможност да разширим своите знания, умения и компетенции. Плановете ни са да продължаваме да развиваме портфолиото ни от услуги, за да бъдем по-добри и да предоставяме по-качествени услуги заедно със „Стемо” както за частния, така и за публичния пазар”, подчерта събеседникът.  

Семерджиев посочи, че мениджърският екип на „Стемо” до голяма степен ще остане непроменен и компанията ще работи самостоятелно, което ще гарантира на клиентите, че няма да има сътресения, които да повлияят върху качеството на услугата.

Запитан дали войната в Украйна е станала причина за увеличаване на кибератаките събеседникът посочи, че с началото на военните действия са се появили друг вид кибератаки, които нямат за цел финансова облага, а са деструктивни.

„Увеличаваме екипа, който се занимава с киберсигурност както за целите на А1, така и за услугите, които предоставяме на крайни клиенти. Това е тенденция, която с и без войната ще продължи да се развива. Бизнесите се дигитализират и започват да ползват повече системи и софтуерни продукти”.

„В България има доста голяма активност да бъдат заключени файловете на дадена компания и след това да се иска откуп. За съжаление, това се превърна в един доста добре организиран световен „бизнес” и в резултат от това се увеличават и атаките. Стана много лесно и човек да си купи и поръча атака срещу конкурент. Затова е важно да бъде осигурена киберсигурност на обекта”.

Всички специалисти препоръчват да не се плащат откупи, но практиката е, че има компании, които си плащат, защото от това им зависи целият бизнес, сподели Семерджиев.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" вижте тук.