UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Геннадий Воробьов: Стартъп културата в Украйна е няколко стъпки пред тази в България

Геннадий Воробьов, гл. изп. директор на Netpeak България, в UpDate, 02.04.2022

20:02 | 2 април 2022
Обновен: 13:09 | 3 април 2022
Автор: Галина Маринова

Украинският IT пазар в момента работи на 15-30% от своя капацитет. Това каза Геннадий Воробьов, гл. изп. директор на Netpeak България, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов. 

IT специалистите, които идват от Украйна в търсене на убежище от войната, ще трябва да се адаптират социално, но "на тези хора им се работи". Част от тях ще остант в България, а друга част ще се върнат в родината си в момента, в който почувстват сигурност, че войната отшумява. От нас зависи да им дадем работа, каза гостът. 

Веднага след нахлуването на Русия в Украйна бизнесът в България започна да помага по две направления. Тези, които имат служители в Украйна, интернационални компании като нас,  работят за евакуирането им (ако хората имат това желание). Бизнеси веднага са започнали да действат, създали са организация, не само за свои служители, но и за всички нуждаещи се от евакуация, подслон и закрила, каза Воробьов. По думите му евакуацията на хората към по-безопасни региони тече към Полша, Унгария, Словакия, Румъния, Молдова и България. 

"IT секторът в Украйна е три-четири пъти по-мащабен от този в България. Там има между 100 и 200 хиляди специалисти, въвлечени в сектора. Между 70-80% са аутсорсинг компании, а останалите са компании, обслужващи местния пазар". 

През последните години пазарът е в колапс пореди недостиг на кадри, каза още събеседникът. "Недостигът бе толкова голям, че липсваха дори HR специалисти, които да търсят нови кадри. Причините са в много силната глобализация, която засегна този пазар. В Русия и Беларус има също специалисти на много високо ниво и това доведе до рязък скок на заплатите в този регион. През последните две години пандемията и възможностите за дистанционна работа допълнително подсилиха тези процеси". 

Сред икономическите пречки, които не са позволявали на IT сектора да се похвали с привличане на големи инвеститори като Amazon, например, е фактът, че страната не е член на Европейския съюз, каза гостът. "Исторически този регион се стичаше за постсъветски и доста непознат за подобни компании".  "Напоследък имаше проблеми с плащанията към Google и Facebook, например, и имаше буквално отделни бизнеси, които се занимаваха с плащанията към тези компании. Това със сигурност е пречка". 

"През 2014 "Яндекс" и "В контакте" бяха изгонени от Украйна. Последва и уволняване на рабощетите в тези компании. Всичко се зареждаше и работеше само през VPN и това продължава да е така. Тази политика насочи вниманието на потребителите и на бизнеса на Запад". 

Това даде и независимост от информационна, от бизнес и икономическа гледна точка, подчерта Воробьов. "Защото това прекъсване на връзката технологично, което се случи, по никакъв начин не повлия на държавата". 

Стартъпите в Украйна са се развивали изключително успешно, сподели гостът, като за много от иновациите, като са много популярни, дори не е широкоизвестно, че са родени в страната. Сред тях са Grammerly, Reface. Немалко са и известните международни проекти, които се създават от екипи, които се намират и в Украйна. 

Привличането на капитал в украинските стартъпи става чрез редица фондове, които се интересуват от продуктите, които се генерират, каза Воробьов.

"Всичко е въпрос на стартъп култура, която е няколко стъпки пред тази на българската стартъп общност, поради редица исторически и образователни фактори и самата системност и методология за водене на бизнес. Има повече системност в изграждането на бизнес процеси, създаването на самите дигитални продукти. Регламентирано е всичко, което накланя везните на инвеститорите към украинските продукти, защото виждат един по-завършен продукт и екип". 

Относно перспективите за развитие на сектора след войната гостът каза, че компании, които работят на външни пазари, ще се чувстват добре. "Последните две години показаха, че можем и трябва да работим в дистанционен режим. Този начин на работа продължава и в момента за компаниите, които имат външен пазар, а служителите им работят дистанционно. Има немалка част фирми, обаче, обслужващи местния пазар, които не могат да работят в момента. Те са най-силно засегнати. Не е ясно колко бързо ще се възстанови местният пазар. Дори и още днес да спре войната възстановяването за различните сектори ще продължи с години".  

Целия коментар вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.