UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Все още пазаруваме с наложен платеж въпреки бума на е-търговията у нас

Стефан Ташев, управител на Тарос Трейд, eBay Ambassador, “UpDate”, 20.11.2021

20:02 | 20 ноември 2021
Автор: Михаил Митев

Безспорен факт е, че пандемията е двигател на електронната търговия. През отминалата година хората е трябвало да променят навиците си на пазаруване. При затворени магазини е нормално оборотът да мине онлайн, затова и ръстът през 2020 г. беше много сериозен. Вече започва да се успокоява, защото започваме да се връщаме към известна нормалност, като възходящият тренд ще продължи и занапред. Това сподели Стефан Ташев, управител на Тарос Трейд, eBay Ambassador в ефира на предаването “UpDate” с водещ Бойчо Попов.

От самото стартиране на "Тарос Трейд" през 2008 г. са разгърнали идеята за онлайн бизнес, а не офлайн поради факта, че са искали да бъдат иновативни в сферата. Тогава това е било визионерски подход, който мнозина техни конкуренти са определяли като налудничав. 

"През някои месеци на миналата година ръстът е бил доста висок. При обявяването на първия локдаун през март 2020 г. няколко месеца е имало сериозен спад, докато до края на годината фирмата е успяла да навакса загубите си".

Гостът се надява, че някои от клиентите ще запазят новия си навик, придобит по време на пандемията, като е нормално не всички да останат в потребителската онлайн мрежа, но ръстът със сигурност ще продължи. Очакванията са глобално до 2024 г., че 22% от цялата търговия ще е онлайн, като България също не е много назад, защото е малка държава и е лесна за обслужване.

“Имаме много проблеми, които трябва да бъдат решени, за да се върви напред със същите темпове на растеж като страните от Западна Европа.”

Един от проблемите е недоверието на българския потребител към онлайн бизнеса. Този фактор не се е променил чак толкова въпреки пандемията. Това е причината наложеният платеж да е толкова популярна услуга при нас в условията на най-бурното време за електронна търговия.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването Update гледайте тук.