Най-забележителните модели автомобили с V12 двигател

Изключителни произведения на автомобилната индустрия, които осигуряват неповторимо изживяване

12:05 | 6 април 2019
Снимка: amp.businessinsider.com
Снимка: amp.businessinsider.com

Отличителни са 12-цилиндровите автомобили. V8 могат да ръмжат, V10 да вият, но само V12 могат да пеят. Тези автомобилни оркестри са истински произведения на изкуството, които доставят наслада на душата и богатство от въртящ момент без капка усилие. Способни са да ви разтърсят от удоволствие и да гарантират истинско шоу. За съжаление предвид все по-строгите еконорми и стремеж към икономия V12 двигателят е застрашен вид и само няколко модела са останали в шоурумите. Ето някои от най-забележителните автомобили с такъв двигател в историята, които Automedia.bg ни представя.

McLaren F1
McLaren F1 е жива легенда, истински пионер на своето време. Извъдредно бърз, съставен от екзотични материали от Формула 1 и задвижван от V12 на BMW. Първоначално дизайнерът Гордън Мъри иска да постави двигател на Honda по средата на творението си, но японците отказват. Isuzu се предлага, но е отхвърлена поради липсата на състезателни успехи. За щастие е сключена сделка с BMW M, която снабдява всеки F1 с 6,1-литров двигател с мощност 627 коня.

Ferrari F50
Макар че този ореол на Ferrari често е неразбран и не получава признанието, което заслужава, неговият V12 е добре документиран. 4,7-литровият двигател с мощност 512 к.с. идва директно от пистата, разработен от Ferrari 641, за да служи като биещо сърце в наследника на F40. С ръчна скоростна кутия като единствена опция на трансмисията това е един от последните истински суперавтомобили на тестостерон.

Jaguar XJS
Красивият Jaguar XJS по-късно е достъпен с по-малко цилиндри, но през 1975 г. започва със славен 5,3-литров V12 двигател. Това дава възможност на новото купе да се движи с лекота и да се представя завидно добре срещу други европейски V12 от неговата епоха. Всъщност, този двигател с алуминиев блок идва от V12, предназначен първоначално за състезателния XJ13.

Вижте още в сайта в Automedia.bg.