Озбърн в Давос: Бизнесът не е притеснен от референдума за членството в ЕС

"Важно е за дългосрочното ни бъдеще, ако ще бъдем в Европейския съюз да съжителстваме безпроблемно с еврозона, която се самоинтегрира в политически и валутен съюз, от който ние не искаме да сме част"

14:09 | 25 януари 2016
Автор: Александра Попова
Джордж Озбърн Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Джордж Озбърн Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Удоволствие е да приветствам в шоуто британския финансов министър Джордж Озбърн! Благодаря, че сте наш гост! Говорим толкова много за това, което се случва по света – дали има повече плюсове от минуси. Китай се забавя, икономики са на ръба. Вие смятате, че тази година ще бъде по-трудна от миналата?

Годината със сигурност започна по труден начин. Това проличава във финансовите пазари, но аз бих погледнал отвъд тях, за да видя какво причинява неприятностите. Китай се придвижва към икономика, задвижвана от потреблението. Това е добре! Енергията е по-евтина – това е хубаво нещо за повечето домакинства, бизнеси и страни в света. Не за всички, но като цяло това е страхотно за глобалната икономика. Дори и тук в Европа, ЕЦБ започна да се държи като централните банки в САЩ и Великобритания. Аз бих погледнал отвъд волатилността и виждам, че позитивни транформации се случват в глобалната икономика и трябва да ги приветстваме.

Но Китай е в преход, който може да отнеме 5-10 години, пътят ще е неравен, може да има грешки в политиките. Девалвацията на юана може да задълбочи дефлационният натиск в другите страни. Това не може да е добро нещо.

Ако погледнете прогнозата за 5-10-те години, Китай се движи от неустойчив модел, основан на инвестиции към тази потребителска икономика. Мисля, че всички ние трябва да членуваме в Г-20 и да умоляваме Поднебесната империя да се придържа към тоя курс на реформи. Мисля, че най-трудното нещо в Китай, че и по други места, е политиците да не си изгубят нервите заради волатилността във финансовите пазари и да не се откажат от реформите заради това. Тогава вече наистина ще видим ефект върху реалната икономика.

Тук се срещате с изпълнителни директори и лидери от цял свят. Колко притеснени са те за евентуален Brexit?

Вижте, много хора тук биха искали Великобритания да остане в ЕС, но това ще бъде решено от британския народ. Това, към което ние се стремим е реформи в евросъюза реформи, които биха направили Европа по-конкурентноспособна, както и такива, които защитават страни като Обединеното кралство, които нямат еврото. Реформа, уверяваща, че тази организация работи за страни-членки като Великобритания. Ако получим тези реформи, то ще можем да кажем на британския народ: Нека да останем в тази реформирана Европа. Точно в момента сме по средата на тези разгорещени преговори.

Но не рискувате ли стабилността на Обединеното кралство в следващите 8-12 месеца заради едно предоговаряне, което, колкото и да е важно, не е ключово?

Първо – много важно е за бъдещето на Великобритания да сме във реформиран ЕС, така че континентът ни да не губи позиции на глобалната сцена. Важно е за дългосрочното ни бъдеще, ако ще бъдем в Европейския съюз да съжителстваме безпроблемно с еврозона, която се самоинтегрира в политически и валутен съюз, от който ние не искаме да сме част. За момента не виждам признаци да отказва инвестициите в Обединеното кралство. Точно обратното – ние сме една положително открояваща се страна в световната икономика. Получаваме лъвския пай от вътрешноевропейските инвестиции. Нашата икономика създава много работни места. Затова не мисля, че несигурността, както вие се изразихте, отказва инвестициите.

А не са ли инвеститорите все пак малко по-предпазливи? Не задължително да се оттеглят от инвестициите, а да си кажат: Имах инвестиционни намерения тази година, но ще почакам малко.

Към този момент няма доказателства за това. Последните данни сочат за увеличени бизнес инвестиции и създадени работни места. Знаците, които щяхте да видите ако бизнесите се оттегляха не са налице.

Вижте видео: