Курода от Давос 2016: Ако се наложи, ще подсилим QE

Към днешна дата една трета от всички японски ДЦК за придобити от Bank of Japan, заяви управителят на Японската централна банка от Световния икономически форум

10:33 | 25 януари 2016
Автор: Александра Попова
Харухико Курода Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Харухико Курода Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тук в Давос говорим за повторение на кризата през 2008 и за проблемите в Китай. Къде е истината? Къде виждате най-големите рискове?

Първо – да, китайската икономика се забавя. Но не мисля, че е изправена пред риск от колабиране. Тяхната икономика все още расте с по 6-7 процента, което е доста завидно. Разбира се, растежът в Китай се забавя. Но това е постепенен процес. Също така, както знаете, китайското правителство има много място за маневриране по отношение политиките, за да се справи с рецесии или подобни турбуленции. Аз съм оптимист за краткосрочните перспективи пред китайската икономика.

Имайки предвид дефлационният натиск и последните технически промени във вашата програма за покупка на активи, бихте ли се фокусирали повече върху акциите?

Мисля, че има много финансови активи в Япония, включително държавен дълг – правителствени облигации, но и други активи с фиксиран доход, както и акции и други. Както и сигурно знаете, подобно на други страни, в Япония пазарът за държавни ценни книжа е най-големият и устойчив. В последно време активно закупуваме правителствени облигации. Към днешна дата една трета от всички японски ДЦК са придобити от Bank of Japan. Това, все пак, означава че две трети остават в пазара.

Прочетохме вашата ревизия как вие виждате повишения дефлационен риск в Япония. Смятате ли, че ще трябва да станете по-креативни, за да повишите инфлацията?

Да, както казах, за да постигнем 2% инфлация, ако се наложи, ще увеличим или допълнително ще подсилим количествените облекчения по много начини. Има много начини да го направим, много креативни начини, както казахте.