Големият въпрос за Хилъри е да мобилизира избирателите на Сандърс

Политическият анализатор Мартин Табаков в Boom&Bust, 21.05.2016

21:32 | 21 май 2016
Хилъри Клинтън, кандидат за президент на САЩ. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Хилъри Клинтън, кандидат за президент на САЩ. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Големият въпрос при демократите е дали Хилъри Клинтън ще успее да мобилизира избиратели на Бърни Сандърс и когато се изправи срещу Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Клинтън е сигурният кандидат за президент на демократите, защото е набрала изключителна преднина при делегатите, които в крайна сметка гласуват номинацията на кандидата. Това каза политическият анализатор Мартин Табаков в шоуто за икономика и финанси Boom&Bust в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Табаков коментира темата за изборите в САЩ и позициите на тримата останали в битката кандидати – Доналд Тръмп от републиканците и Бърни Сандърс и Хилъри Клинтън от демократите. 

Половината от избирателите, които подкрепят Сандърс, казват, че няма да подкрепят Клинтън, което е и основната въпросителна за демократите, коментира политологът Табаков.  

Доналд Тръмп от своя страна може да получи подкрепа от определен кръг избиратели, които традиционно подкрепят демократите. Това са нискоквалифицираните работници, чиято работа  е застрашена от глобализацията, като това, че Тръмп се обяви срещу редица търговски споразумения, като НАФТА, ТТП и ТТИП, е опит да привлече именно тези избиратели на своя страна, каза Табаков. 

Вижте повече за очакванията около президентските избори в САЩ и възможна ли е появата на трета партия в САЩ с реален шанс за кандидат за президент в бъдеще във видеото: