Стартъп средата в България не е само за IT специалисти

Методи Терзиев, оперативен директор на Betahaus, София, Жанина Кънева, изпълнителен директор на Top Ideas и Нешо Топалов, управител на Top Ideas в предаването Boom&Bust, 09.04.2016

17:58 | 10 април 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Startup Job Fair betahaus e събитие, което ще събере на едно място стартиращи компании, които търсят определени специалисти за развитието на своите проекти и идеи. Това каза Методи Терзиев, оперативен директор на Betahaus, София, в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria по повод първото по рода си подобно изложение в България, което ще се проведе за втори път на 16 април в София.

Стартъп средата в България не е само за IT специалисти, коментира още той. До момента съотношението на търсените позиции IT/Non-IT, заявени от компании, които ще участват в изложението, е 50/50.

Вярваме, че екипът е много важен фактор в изграждането на цялостния бизнес. В момента работим с бързорастящи компании с малък екип, които оперират на дигиталния пазар. Там всеки един от екипа е предприемач сам по себе си, има много високи изисквания и разбира от бизнеса в цялата му същност. Хората от екипа трябва да са професионалисти, трябва да бъдат проактивни и бързо да се развиват, каза Жанина Кънева, изпълнителен директор на Top Ideas, коментирайки важността на екипа за една стартираща компания.

Качеството на работната сила в България сред младите хора е много високо, посочи Нешо Топалов, управител на Top Ideas. Хората, които са следвали или прекарали 1-2 в чужбина, сравняват от гледна точка на заплащането позицията, за която кандидатстват, в България с тази в Германия, Холандия. "Ние също не се опитваме да купим хората на цена под пазарната, тъй като очакваме тогава да не работят толкова интензивно, колкото ни се иска“, каза Топалов.

При всяка компанията финансирането е частен случай. "Аз лично съм от хората, които препоръчват на една стартираща компания да се опита да развие продукта си, да направи доказване на концепцията без външно финансиране, тъй като с външно финансиране се включват още хора, които имат мнение и насоки." Много начинаещи компании си спестяват трудности, когато не се фокусират върху външно финансиране, коментира още той.

Вижте целия разговор във видеото: