Периодът на евтините пари е към края си

Boom&Bust, 20.02.2016

10:01 | 21 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Волатилността в цената на активите и дали инвеститорите търсят убежище в тези несигурни времена са част от въпроси, които коментираха финансовите експерти Красимир Йорданов, Преслав Райков и Веселин Моров в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

През последните няколко години след 2009 пазарите се движеха благодарение на централните банки и дефицитното харчене на правителствата. В момента арсеналът, с който разполагат централните банки по света, е почти изчерпан. Техните баланси са раздути, а лихвите са ударили долна граница, под която трудно биха могли да паднат. Това всъщност доведе до тази волатилност на пазаритe. Слабостта на китайската икономика и нещата, които се случват около петрола, добавиха допълнителна несигурност, в резултат на което пазарите коригираха, обясни финансовият анализатор Красимир Йорданов.

Според финансовия експерт Веселин Моров се вижда „страха в инвеститорите относно това, че свършва периодът на евтините пари“. По думите му в следващите 12 месеца централните банки ще трябва да започнат да ограничават паричното предлагане. Следваната политика до този момент е процес, който трябва да бъде възпрян, защото в противен случай  разрастването на балона ще доведе до много по-сериозни последици. Пазарите в момента се опитват да калкулират междинен етап на изтегляне на ликвидност, посочи още той.

Петролът беше един от факторите, който повлече пазарите надолу, посочи финансовият анализатор Преслав Райков. Макар да бъде постигнато евентуално споразумение между Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела за замразяване добива на петрол, неговото количество ще бъде замразено на рекордно високо ниво. "Продължаващото предлагане на пазара надвишава търсенето, а търсенето е забавено от китайската икономика. Иран тепърва излиза на петролния пазар. Мисля, че той ще играе доста голям фактор през 2016“, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото: