Кога електромобилът ще измести двигателя с вътрешно горене

Лорети Виденов, собственик и изп. директор на ZECOTEC MOTORS, и Пламен Димитров, механик в компанията, Boom&Bust, 09.09.2017

21:20 | 9 септември 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електрическите превозни средства се развиват много бързо, особено през последните две години. Много важен фактор за това е Илън Мъск, който направи нещо, което даде много сериозен тласък на един процес, който върви много отдавна.

Това каза в студиото на Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев собственикът и изпълнителен директор на ZECOTEC MOTORS Лорети Виденов. В предаването гостува и механикът в иновативната компания Пламен Димитров.

„Развитието на литиево-йонната технология е нещото, което даде сериозен тласък на тази индустрия. Всички знаят, че електродвигателят е измислен доста отдавна, но основният проблем бяха батериите. А в момента Tesla строят една мегафабрика за серийно производство на батерии, което ще смъкне цената им“, допълни Виденов.

„При електрическите превозни средства коефициентът на полезно действие (КПД) е много голям, а цената на горивото за тях – електричеството, е доста по-ниска, отколкото на това за конвенционалния двигател“, посочи на свой ред Пламен Димитров.

Според него в развитието на електромобилите има два аспекта – икономически и екологичен. „По-силният е икономическият. Когато цената на електрическото превозно средство стане равна на тази на конвенционалния автомобил, тогава мнозина ще се възползват. В момента има много хора, желаещи да притежават електромобил, но нямат възможност да го направят“, коментира механикът, според когото е неизбежно чрез все по-голямото предлагане цената на тези превозни средства да пада все повече.