Защо централните банки бързат толкова бавно?

Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП, Invest/Or?, 04.02.2018

21:00 | 4 февруари 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Последното заседание на Фед не изненада с нищо. Федералният резерв не взе решение да вдига лихвите, което бе напълно очаквано. Пазарите очакват следващото вдигане на лихвите да се случи през март. Това каза Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП, в предаването Invest/Or? на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивелина Петрова.

"Единственото ново, което научихме от заседанието, е, че Фед вече има по-високи очаквания за инфлацията през 2018. По-песимистичната реторика от преди няколко месеца вече е изчистена". 

Фед очаква през следващите няколко месеца инфлацията да се стабилизира около целта от 2%, каза Вулджев. "Това значи, че занапред би трябвало да продължи с вдигане на лихвите по план и би трябвало да има поне още три вдигане на лихвите през 2018".

"Тази промяна в реториката провокира известна промяна в прогнозите на някои анализатори. Някои очакват, че след смяната на председателя на Фед може да имаме едно допълнително вдигане на лихвите тази година". 

Септември е най-вероятният срок за прекратяване на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, защото тогава трябва да изтече настоящият рунд на количествени улеснения, добави гостът. "Най-логично е точно тогава да се сложи край. Няма никакъв смисъл количествените улеснения да продължават повече, при положение, че икономиката расте с предкризисни нива".

"Даже според някои анализатори ЕЦБ се забави твърде много с прекратяване на количествените улеснения и повишаването на лихвите, защото при една криза през някоя от следващите години ЕЦБ няма да има толкова голям марж за маневриране по отношение на паричната политика, за разлика от Фед, който доста по-рано започна да вдига лихвите".

Ще има ли изненади от новия гуверньор на Фед? Как можем да тълкуваме слабостта на долара? Каква е разликата между златото и среброто като алтернативни инвестиции? Какви са факторите, които могат да повлияят на динамиката на цените на златото и среброто? Какво да очакваме от пазара на криптовалути през 2018?

Повече вижте във видеото.