Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Еуфорията на пазарите ще приключи в средата на годината

Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RockSure, Клуб Investor, 10.04.2021

21:30 | 10 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова

Пазарите са раздвоени по отношение на анализ и смилане на новините за развитието на пандемията, ваксинационния процес в развитите и развиващите се страни и новият курс на САЩ от началото на годината, след като новият президент пое поста. Така обобщи случващото се на световните фондови борси Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RockSure в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Сред новите моменти са увеличението на данъците и актуализацията на стимулите за преодоляване на кризата от пандемията. Крахът на Atchegos още не е се е отразил въпреки движенията. Случилото се беше изконсумирано. Пазарите са в еуфория. В момента интересът на инвеститорите е към данъците и новата политика на Джо Байдън".

"Това ще окаже влияние върху икономиката на страната и големите компании, които участват на фондовия пазар. На този етап компаниите показват по-добри резултати от очакваните, които бяха занижени миналата година във връзка с ковид", комантира анализаторът. По думите му:

Инвеститорите придобиват увереност, но се наблюдава и забавяне на растежа на компаниите в САЩ и Европа, като колебанията по отношение на Стария континент са по-големи. Мисля, че еуфорията, която се появи в средата на миналата година ще приключи по същото време тази година.

Стойчев препотвърди очакванията си за корекция, но уточни, че е правил подобна проогноза и през есента, когато пазарите са се развили в друга посока. Според него влияние върху европейската икономика оказва проблемът с ваксинациите и видимият край на стимулите, които се раздават на пострадалите от пандемията бизнеси.

Коменатрът не е препоръка за взимане на инвестиционни решения.

Целия разговор гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на „Клуб Investor“ може да видите тук.