Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Разклащането на доверието в Тръмп дава тласък на пазарите

Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RokSure, Светът е бизнес, 25.06.2020

21:02 | 25 юни 2020
Обновен: 10:30 | 26 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Спадът в доверието в американския президент Доналд Тръмп за евентуален негов втори мандат дава позитивен тласък на пазарите. Те са изненадани и реагират положително на възможността идеите му повече да не бъдат прокарвани и властта да отиде при демократите. В дългосрочен план обаче би следвало политиката да не е толкова бизнес ориентирана и пазарите биха загубили тази инерция, заяви Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RokSure, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Оптимизмът на пазарите напоследък идва от всички мерки и стимули, които държавите взимат в борбата с пандемията. Положителните спрямо очакванията данни доведоха до подпомагане на този възходящ тренд в последните седмици".

Гостът отбеляза, че сега обаче пазарите се раздвояват заради данните за ръст на заболеваемостта от коронавирус. "Движенията са хаотични, не толкова еднопосочни", поясни Стойчев.

По темата за пазара на автомобили гостът изтъкна, че акциите в сектора поскъпват на фона на по-добрите от очакваното резултати. Той припомни прогнозите за спад от 50% в бранша, които вече са за 25%.

"В момента текат промоции за нови автомобили, чието изплащане да започне след една година или като месечна такса от 20-30 евро. Освен това се правят стандартни разпродажби на автомобили на склад".

Относно това дали периодът е подходящ за влизане на дългосрочни позиции на пазара гостът подчерта, че от своя гледна точка, с оглед на несигурността, предпочита да изчака, като все пак следи доброто развитие на фармацевтичните компании.

Стойчев взе отношение по казуса за спасителния пакет на стойност 750 млрд. евро за възстановяване на Европа от кризата, коментирайки, че подобни стимули са неизбежни и полезни за местните икономики, но и като цяло за европейската икономика.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.