Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Андрей Стойчев: Най-пострадалите сектори са във възход на борсите

Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RockSure, Клуб Investor, 06.03.2021

21:31 | 6 март 2021
Автор: Димитър Баларев

През последните няколко месеца секторите, които пострадаха най-много, са във възход на борсите, като компании, които доскоро имаха осезаемо присъствие - включително фармацевтични и медицински, вече не се наслаждават на толкова голям инвеститорски интерес. Това заяви Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RockSure, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков

"Като че ли развитията около ваксините вече бяха изиграни достатъчно на пазарите и инвеститорите се насочват към компании, които ще се възползват косвено от ваксинационните кампании".

По думите на Андрей Стойчев определено се забелязва потенциалът на сектори, сред които най-вече туризма, за предстоящ бум, след като възстановяването започне да се ускорява през пролетните и летните месеци тази година.

"Пределно ясно е за всички, че в момента има прекалено много свободни средства на разположение, като не смятам, че възможността за участие на атрактивни цени ще бъде пренебрегната от инвеститорите след тези една-две години на сивота".

Според изпълнителния директор на RockSure Старият континент ще извлече най-големи дивидент от подобни положителни развития, тъй като 10% от европейския БВП се формира именно от сектора на туризма.

"Технологичните акции са стабилни, но се забелязва през последните дни сериозен натиск върху големите представители на сектора. NASDAQ загуби доста от инерцията, която беше набрал, но е напълно естествено някои инвеститори в един момент да решат да приберат печалба, генерирана от това безпрецедентно рали".

"Когато дори най-смелите очаквания бъдат надхвърлени по отношение на доходността и големите, и малките инвеститори, са доста чувствителни на една промяна и с доста по-голяма лекота могат да излязат от една позиция", коментира гостът, добявайки, че подобни настроения представляват риск за създаването на лавинообразен ефект.

Перфектното портфолио, според Андрей Стойчев, към този момент е баланс между по-малко рискови рискови активи и не чак толкова много на брой технологични акции.

"По-скоро голяма част от портфолиото трябва да бъде съставена от акции на компании, които притежават огромен потенциал при ускоряване на възстановяването - като например туристически. За ограничаване на риска една част трябва да е в злато или сребро, друга малка част  в кеш - най-добре в долари. А по отношение на криптовалутите, би било добре да присъства биткойн, но инвеститорите трябва да бъдат предпазливи, тъй като все пак това е най-рисковият актив".

Целия разговор може да видите във видеото

Коментарът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.