Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Без интерконектора с Гърция няма да има енергийна диверсификация в региона

Мартин Владимиров, анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, Клуб Investor, 16.01.2020

21:02 | 16 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Време е България да погледне върху дългосрочните си приоритети в енергийния сектор, особено в газовата индустрия и да завърши интерконектора Гърция-България. Проектът се бави повече от десетилетие, въпреки че е много по-лесен и по-прост от "Турски поток". Според мен това се прави нарочно заради руските интереси в региона.Това заяви Мартин Владимиров, анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Минимални количества азерски газ вече пристигат на българска територия от Гърция, но не през интерконектора", поясни Мартин Владимиров, добавяйки, че поради тази причина доставките са близо наполовина от договорените между Булгаргаз и SOCAR.

"Количества са символични и могат да нанесат сериозни финансови щети на България и по-специално на Булгаргаз, която е ангажирала 1 млрд. куб. метра на година, тъй като договорът е обвързан с построяването на интерконектора. Ако съоръжението не бъде изградено до септември, България ще трябва да плаща или да купува изцяло газ, който не използва."

Като допълнителен повод за притеснение анализаторът от ЦИД посочи липсата на яснота къде ще се продава азерския газ, пристигащ на българска територия.

В разговора беше засегната и темата за "Балкански поток", като събеседникът коментира, че в очите на Вашингтон газопроводът си е турски.

"Чрез "Турски поток" руски газ изцяло ще бъде пренасян от територията на Турция, което по никакъв начин не допринася за енергийна диверсификация в региона, а напротив засилва влиянието на Газпром, блокирайки алтернативни доставки", поясни Мартин Владимиров

Гостът добави, че предстои да бъдат завършени две компресорни станции, като турбините им трябва да бъдат доставени от САЩ.  

"Може би поради тази причина нямаше официално откриване, за да не бъде привлечено внимание на САЩ", коментира Мартин Владимиров

Повече подробности по темата за "Турски поток", "Северен поток 2" и способна ли е България да изпълни зададените европейски цели в Зелената сделка може да научите от видеото. 

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.